avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentară
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentară

Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si prime sau ore suplimentare..daca se poate sa imi dati si mie alineatul si litera la care se refera acea lege ca nu am gasit..Multumesc frumos...
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2020
Valentina100483, utilizator
Art. 529 Cod civil
Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Art. 530 Cod civil

Modalităţile de executare

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.



Legea face vorbire despre venitul net lunar.
Trebuie sa verificati mentiunile inscrise in documentul transmis de angajator catre instanta, daca au fost inscrise separat sumele (salariu net, bonus, diurne etc) sau a fost transmisa o singura suma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie întreținere ovidiudtru ovidiudtru Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara cornel munteanu cornel munteanu Buna ziua, cum as putea face sa ma achit de pensia alimentara dar nu dand bani ci platind direct ce trebuie copilului (scolarizare, imbracaminte, jucarii, ... (vezi toată discuția)