avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident în sens giratoriu: am fost lovit de șoferul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident în sens giratoriu: am fost lovit de șoferul unui TIR în paralel cu care mă oprisem. Cine este vinovat, și ce riscuri pot apărea?

Buna ziua,

Am avut un accident intr-un sens giratoriu cu un autocamion. Acesta era deja intrat in sensul giratoriu pe banda 2 (spre interiorul sensului), cu intentia de a iesi, semnalizand dupa cum spune soferul. Acesta era insa oprit, deoarece in fata lui era un alt autoturism care nu ii permitea sa faca manevra de iesire. In timpul acesta eu am patruns in intersectie pe banda 1 cu intentia de a merge inainte, adica pe urmatoarea artera fata de cea pe care acesta dorea sa iasa. Am oprit in dreptul lui tot din cauza autoturismului care ii bloca lui manevra de iesire. Eu fiind in dreapta, langa coltul capului tractor, acesta nu m-a vazut si a intrat in portiera mea. Din punctul de vedere al legislatiei, stiu ca trebuie sa acord prioritate autoturismelor aflate in sensul giratoriu, insa am intrat in momentul in care am vazut ca acesta se oprise (nestiind ca el vrea sa iasa din rond, si spunand ca a semnalizat). Practic eram amandoi opriti in paralel, eu putin mai in fata decat el. Cand respectivul autoturism din fata amandurora a plecat, acesta (camionul) a virat spre mine.
Initial am concluzionat cu celalalt sofer faptul ca eu nu am acordat prioritate si eu sunt cel vinovat, decizand sa facem constatare amiabila.
Am fost la asiguratorul meu ca sa dau declaratia (celalalt sofer e din alt oras) iar acesta mi-a spus sa merg sa deschid dosar si la asiguratorul celalalt, deoarece ar fi culpa comuna.

Intrebarile mele sunt:
- cine este vinovat?
- risc sa fiu implicat in vreun proces intre asiguratori?
- risc sa mi se ia permisul ulterior? sa fie implicata politia?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Z 80 , utilizator 13:39, 20 Octombrie 2020
~ Conținut șters la cerere ~
Am permis de la 18 ani, am varsta de 30 si experienta destul de multa. Nu am avut niciodata accident din vina mea. Am intrat in rond in timp ce camionul era deja oprit pe banda 2, in rond. Eu am intrat si m-am oprit in paralel cu el, pe banda 1. Nu am nevoie de sfaturi, vreau o concluzie.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
florindumitrasc, utilizator
Eu cred ca e culpa comuna, cu toate ca nu am permis dar am citit un pic legislatia si ceva chestionare...
In primul rand, pentru viraj la dreapta trebuie sa te incadrezi pe prima banda, nu cum a facut tirul...( cel mult, daca nu e loc, incaleci...benzile pentru a avea loc de viraj...) precum si faptul ca, la schimbarea benzi, indiferent daca te afli in sensul giratoriu, trebuie sa te asiguri... ( banuiesc ca nu v-a vazut fiind in unghiul mort si...)
Dvs ati gresit ca nu v ati incadrat corect, zic eu, cu toate ca poti merge "inainte" si dupa prima banda...
Daca nu va intelegeti...am inteles ca accidentul auto din care au rezultat doar pagube materiale, se poate anunta la politie si dupa 24 de ore de la producerea lui...si sa decida dumnealor care a fost vinovatul...
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
Ionut.ion, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Intr-adevar, el s-a incadrat pe banda de langa centrul giratoriului (banda 2) pentru a putea face manevra de iesire. Nu ar fi putut sa iasa de pe banda 1. De aceea eu am intrat pe banda 1, pentru ca era libera, insa nestiind ca avea intentia de a iesi.

Alte discuții în legătură

Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)
Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)