avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prioritate corcita?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prioritate corcita?

Buna ziua!
Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, in care, pana nu de mult, era amenajat un sens giratoriu. S-au montat si semafoare care au functionat numai cateva zile. Acuma s-a desfiintat sensul giratoriu, s-au eliminat indicatoarele de sens giratoriu si s-au montat indicatoare de reglementare a prioritatii (drum cu prioritate si cedeaza trecerea). Rondul din mijlocul intersectiei a ramas nemodificat (datorita acestui fapt, multi soferi neatenti continua sa-l confunde cu un sens giratoriu). Eu vreau sa va prezint alta situatie. Precizez ca este vorba despre o intersectie cu 4 drumuri, aproape perpendiculare. Directia drumului cu prioritate nu se schimba. Semafoarele nu functioneaza. Presupunem ca pe drumul cu prioritate nu circula nimeni. O masina patrunde in intersectie venind de pe un drum fara prioritate (are indicatorul "cedeaza trecerea"), ocoleste rondul si vireaza la stanga, moment in care se intalneste cu alta masina, care-i vine din dreapta, venind de pe drumul din partea opusa, unde are tot "cedeaza trecerea". Este acesta, conform codului rutier, caz de egalitate si prima masina trebuie sa dea prioritate de dreapta celei de-a doua? Precizez ca dupa ce prima masina s-a asigurat ca pe drumul cu prioritate, din partea stanga, nu circula nimeni patrunde in intersectie, in dreptul rondului intalneste, montat in rond, alt indicator de "cedeaza trecerea" , efectuand virajul la stanga doar daca pe drumul cu prioritate, din partea dreapta, nu circula nimeni (asa cum am precizat mai sus).
In ziarul Gazeta de Sud, din Craiova, a aparut articolul "Prioritate corcita". Aici puteti vedea si o poza cu intersectia respectiva, facuta de pe unul din drumurile fara prioritate. Afirmatia domnului politist este corecta? Daca este corecta, cum ramane cu cazul de egalitate, din codul rutier, cand trebuie acordata prioritatea de dreapta? Cum schimba prezenta acelui rond regulile de circulatie? Intr-o alta intersectie, in care sensurile de circulatie sunt despartite de un scuar, patrunzand de pe un drum fara prioritate si virand la stanga, mergand 5-6 metri in aceasta directie, nu mai dau prioritate de dreapta celui aflat in caz de egalitate cu mine, pentru ca am intrat pe drumul cu prioritate? Faptul ca am virat masina si am parcurs cativa metri in aceasta directie duce la castigarea prioritatii intr-o intersectie? Unde scrie asa ceva in codul rutier? In speranta primirii unui raspuns cat mai detaliat, va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2009
vatafu, utilizator
Cel mai recent răspuns: vatafu , utilizator 11:44, 16 Noiembrie 2009
Nu se vede tot mesajul, aici e continuarea:
In ziarul Gazeta de Sud, din Craiova, a aparut articolul "Prioritate corcita":[ link extern ] !
:offtopic: Interventie moderator:
Va rugam nu deschideti mai multe discutii cu aceeasi tema.... si folositi functia de editare daca doriti sa mai adaugati ceva.
Cealalata discutie cu aceeasi tema a fost stearsa.
Va multumesc pentru intelegere.
Imi cer scuze, mi-am corectat greseala, multumesc!
vatafu a scris:

Nu se vede tot mesajul, aici e continuarea:
In ziarul Gazeta de Sud, din Craiova, a aparut articolul "Prioritate corcita":[ link extern ] !


Din ceea ce ne povestiti dvs., ar trebui facuta o cercetare la fata locului...:) insa cel mai bine ar fi sa formulati aceasta nelamurire in scris, in atentia Politiei rutiere din localitatea dvs., solicitand lamuriri in fapt si in drept.
Sustinerea agentului despre care ne vorbiti, este, astfel cum sustineti, o interpretare a regulilor de circulatie aplicabile in respectiva intersectie, referitoare la "prioritatea de drepta" si "cedeaza trecerea" iar la adresa de link indicata de dvs., nu exista nici o fotografie a intersectiei.:)
Link-ul este incomplet, am editat mesajul original stergand link-ul si acum se vede tot mesajul. Cautati pe google "Prioritate corcita", pentru a vedea poza.

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)