avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanță președințială pensie de întreținere ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanță președințială pensie de întreținere și domiciliu minor

Buna seara!

Ma aflu in proces de divort cu fostul sot. Buletinele amandurora sunt pe Bucuresti, iar eu m.am mutat cu copilul minor in Cluj. Imi puteti spune va rog, unde se va depune ordonanta de urgenta pt stabilirea pensiei alimentare si stabilirea domiciliului minorului pe perioada in care se desfasoara procesul? In Bucuresti sau Cluj? Mentionez ca fostul sot ma reclama la politie cum ca as fi fugit cu minorul desi pastram legatura si stie foarte bine tot ce este legat de copil.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 23:25, 11 Decembrie 2018
Unde se va judeca divorțul se va judeca si ordonanța.
Este bine sa va grăbiți sa deschideți ordonanța.
Este bine sa stiti ca puteti angaja avocat și de la distanță și nu doar sa va întâlniți cu acesta fața în față.
Aveti si avion de la Cluj.
La primul termen poate veni la proces doar avocatul fără să fiți prezentă.
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Tot in Bucuresti, luati legatura cu un avocat competatent pentru a obtine cu maximă celeritate măsurile vremelnice la care râvniți.
Nu are ce să vă facă poliția, stați liniștită!
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit dispozițiilor art. 114 alin. (1) C. proc. civ. „dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită”.


Puteti investi instanta de la CLUJ, procesul pe cale de ordonanta presedintiala avand ca obiect exercitarea autoritatii parintesti , stabilirea locuintei minorului, precum si obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere.

RESEDINTA o aveti la CLUJ.


Art. 998: Instanta competenta
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte in prima instanta asupra fondului dreptului.

Art. 999: Procedura de solutionare
(1) In vederea judecarii cererii, partile vor fi citate conform normelor privind citarea in procesele urgente, iar paratului i se va comunica o copie de pe cerere si de pe actele care o insotesc. Intampinarea nu este obligatorie.
(2) Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor. In caz de urgenta deosebita, ordonanta va putea fi data chiar in aceeasi zi, instanta pronuntandu-se asupra masurii solicitate pe baza cererii si actelor depuse, fara concluziile partilor.
(3) Judecata se face de urgenta si cu precadere, nefiind admisibile probe a caror administrare necesita un timp indelungat. Dispozitiile privind cercetarea procesului nu sunt aplicabile.
(4) Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.

Art. 1000: Calea de atac
(1) Daca prin legi speciale nu se prevede altfel, ordonanta este supusa numai apelului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
(2) Instanta de apel poate suspenda executarea pana la judecarea apelului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
(3) Apelul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile art. 999 alin. (4) sunt aplicabile.
(4) In toate cazurile in care competenta de prima instanta apartine curtii de apel, calea de atac este recursul, dispozitiile alin. (1) -(3) aplicandu-se in mod corespunzator.
(5) Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie la executare.

Art. 1001: Transformarea cererii
La solicitarea reclamantului, pana la inchiderea dezbaterilor la prima instanta, cererea de ordonanta presedintiala va putea fi transformata intr-o cerere de drept comun, situatie in care paratul va fi incunostintat si citat in mod expres cu aceasta mentiune.

Art. 1002: Autoritatea de lucru judecat
(1) Ordonanta presedintiala are autoritate de lucru judecat fata de o alta cerere de ordonanta presedintiala, numai daca nu s-au modificat imprejurarile de fapt care au justificat-o.
(2) Ordonanta presedintiala nu are autoritate de lucru judecat asupra cererii privind fondul dreptului.
(
Daca aveti deja dosar deschis la Bucuresti, atunci sunteti pe temeiul art 920 Cpc " Instanţa (cea care a fost investita cu judecarea divortului) poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanţă preşedinţială, măsuri provizorii cu privire la stabilirea locuinţei copiilor minori, la obligaţia de întreţinere, la încasarea alocaţiei de stat pentru copii şi la folosirea locuinţei familiei.

Daca nu aveti dosar deschis puteti incerca si ordonanta depusa la Cluj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 581 din cod procedura civila - corespondenta in noul cod Cimss Cimss Buna ziua, Am facut o ordonanta presedintiala si in drept am scris potrivit art. 581 din cod de procedura civila, insa acet articol este din vechiul cod, ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala-ncpc elena20a elena20a Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca pot sa atac decizia din dosarul de fond (ordonanta presedintiala-stabilirea unui program de relatii personale cu minora), ... (vezi toată discuția)
Suplinire acord - fara citare globalt globalt Azi am aflat, cu stupoare, de pe portal ca sotia mea a facut o cerere de ordonanta presedintiala pentru suplinirea acordolui meu in vederea parasirii ... (vezi toată discuția)