avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Avans în lei, factură de cazare externă în euro. ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Avans în lei, factură de cazare externă în euro. La ce curs se calculează factura? Este necesar să se înregistreze diferențe de curs valutar?

Buna seara,
Va descriu urmatoarea situatie legata de o deplasare externa:
Un angajat a primit la plecarea in deplasare un avans de 4300 lei.
La intoarcerea din deplasare (pe data de 13.12.2018) a adus la decont o factura de cazare (din data de 01.12.2018) in valoare de 909.90 eur, pe care a achitat-o cu un card in eur.
Intrucat a primit avansul in lei doreste ca factura de cazare sa fie calculata in lei.
Va rog sa-mi specificati la ce curs este corect sa se calculeze factura si daca este necesar sa se inregistreze diferente de curs valutar.

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: corny , utilizator 18:01, 15 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La cursul din data efectuării operaţiunii sau de la data decontului.

ordin 1802/2014:

306. -
(1) Sumele în numerar, puse la dispoziţia personalului sau a terţilor, în vederea efectuării unor plăţi în favoarea entităţii, se înregistrează distinct în contabilitate (contul 542 "Avansuri de trezorerie", respectiv contul 461 "Debitori diverşi", în cazul terţilor).
(2) În cazul plăţilor în valută suportate din avansuri de trezorerie, cheltuielile se recunosc în contabilitate la cursul din data efectuării operaţiunilor sau la cursul din data decontării avansului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Asa stiam si eu, insa o colega sustine ca trebuie calculate diferente de curs intre valoarea la cursul din data facturii si valoarea la cursul din data decontului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer din cont 542 in cont 461 toareanelia toareanelia Care este temeiul legal pentru transferul sumelor ridicate din casa si nejustificate din contul 542(sau 5311) in 461 (vezi toată discuția)
Dispoziție de plată sumă pentru un salariat: cum se înregistrează operațiunea din punct de vedere contabil? nimar nimar Buna seara, Un SRL emite o Dispozitie de plata catre caserie pentru plata unei sume de bani unui salariat . Va rog sa-mi spuneti, dpdv contabil, suma ... (vezi toată discuția)
Ajutor, decont in valuta ! adymiha2002 adymiha2002 Buna ziua ! Am acordat avans deplasare in euro, deorece angajatul pleca cu masina proprie in strainatate.Inapoi la decontare mi-a adus la decontat 2 bonuri ... (vezi toată discuția)