avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunica mi-a donat 1/2 din casă și o suprafață din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunica mi-a donat 1/2 din casă și o suprafață din grădină, dar copiii ei nu sunt de acord cu ce am primit și nu mă lasă să-mi fac casă acolo. Cum aș putea să obțin bucata mea de teren?

Am facut contract de donatie cu bunica si am primit jumate din casa si o suprafata de 1260mp de teten din gradina unde mai au si cei 4 copii ai ei teren.Eu as vrea sa imi fac o casa si nu pot din cauza ca copii ei nu sunt decord cu ce am primit,am uitat sa specific ca bunica a murit de 4 ani.Cum as putea sa imi dezmembrez bucat mea de teren?Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: diana2482 , utilizator 11:54, 18 Ianuarie 2019
In principal trebuie sa contactati un inginer de cadastru, care sa va intocmeasca documentatiile cadastrale (una pentru intregul teren si cate una pentru fiecare lot).
Dupa ce sunt gata, va adresati unui birou notarial pentru incheierea actului de dezmembrare.
Actul de dezmembrare il incheiati doar dvs, ca proprietar, dupa care va fi trimis la Carte funciara pentru intabulare.
Ulterior, ar trebui sa vindeti/donati fiecaruia lotul de teren aferent casei.
Insa cel mai important este sa stabiliti daca terenul poate fi lotizat.
Inteleg ca fiecare doreste casa lui, plus terenul aferent. Trebuie ca fiecare sa aiba iesire la drum.
Altfel, cel care are lotul din fata, trebuie sa constituie in favoarea celui care nu are iesire la drum un drept de servitute (cel din spate sa traverseze terenul din fata).
Copiii n-or fi de acord, dar e si interesul lor sa se aiba bine cu dvs. Altfel, nu vor avea niciodata in proprietate terenul de sub casa. Bineinteles, ca vor trebui sa suporte si ei costurile actelor.

Trebuie realizata dezmembrarea, pe cale notariala.

Trebuie efectuate masuratori cadastrale pentru fiecare lot, plus, separat, pe intregul teren.

Va veti adresa notarului public, pentru incheierea actului de dezmembrare.

Ulterior, poate fi instrainat lotul aferent locuintei.

Trebuie sa exista o cale de acces, catre drumul public.




Multumesc,cand sa facut succesiunea dupa bunica au primit un certificat de mostenitor iar eu nu.Succesiunea sa facut din totalul de 6040mp in care sunt inclusi si 1260mp ai mei,nu ar fi trebuit sa primesc si eu un certificat de mostenitor sau sa se fi facut succesiunea doar din 4780mp?La primarie dupa moartea bunici tatal meu a fost pus cap de gospodar ,iar eu nu pot face nici schita pentru casa.Cum as putea sa fac schita pe terenul primit ?La notar mi sa spus ca nu pot face dezmembrarea daca ei nu sunt deacord cu suprafata primita.Jumatate de casa este a celor 4 frati,iar eu sunt dispusa sa renunt la jumate de casa doar dezmembra terenul.Cei 4 frati au mai primit teren ,tatal meu sustine ca nu a primit ca ei si vrea mai mult ,din moment ce lui ii dau mai mult ei doresc sa imi ia din suprafata mea de 1260mp,iar eu nu vreau sa cedez pentru ca am fost singura care a stat langa bunica nini tatal meu nu ma ajutat niciodata cu nimic.Va rog ajutatima sa stiu ce sa fac,dezmembrarea daca ei nu sunt decord trebuie sa dezmembrez prin tribunal?
Am vreo sansa sa dezmembrez suprafata primita si sa imi construiesc casa pe acea suprafata dac ei nu sunt deacord sa fac dezmembrare .depind de ei ca sa pot face dezmembrarea?
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Notarul unde s-a dezbatut succesiunea dupa bunica, probabil nu a stiut de existenta contractului de donatie.
Copiii bunicii au precizat ca din 6040 m.p, s-a donat o parte din timpul vietii? Mai bine zis, au stiut de acea donatie?
S-a prezentat o copie dupa contractul dvs de donatie, ca sa se scada? Probabil ca nu, din moment ce era in posesia dvs.
Dupa ce ati incheiat contractul de donatie, ati dus o copie la Primarie, ca sa va treaca terenul primit in rolul fiscal si agricol al dvs, si sa il scada din al bunicii?
Dvs nu ati primit (si nici nu trebuia sa primiti) un certificat de mostenitor, pentru ca nu ati avut calitatea de mostenitor. Tatal dvs traieste. Cat timp parintii traiesc, ei mostenesc, nu nepotii.
Va sugerez sa contactati un avocat si sa mergeti direct in instanta, pentru partaj.
Da au stiut de contract chiar au contractul original care l-au luat de la bunica si apar si in extrasu cf cu contractul.La primarie cand am fost cu contractul sa il inregistreze au spus ca nu au cum sa il iregistreze deci eu la primarie nu sunt inregistrata cu donatia de la bunica.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
diana2482, utilizator

Alte discuții în legătură

Poate vinde fără succesiune bunica ? Gigi Dumitru Gigi Dumitru Bunicul e decedat de 20 de ani, actele sunt pe numele bunici casa +800 m pătrați, bunica are 4 copii, imi poate vinde o parte din terenul de 800 m din curte ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)
Cadastru facut, cum donez o parte din curte si casa veche? DoruD DoruD Cum se procedeaza pentru a dona o parte din curte si casa veche fratelui mare care n-a participat la succesiune dupa parinti deoarece a fost infiat de ... (vezi toată discuția)