avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema ...

Vanzare teren, dezmembrare.
Buna ziua!
Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI apare un singur proprietar. S-a facut dezmembrarea iar cand vanzatorul a mers la notar pt programare a fost pusa problema ca nu poate vinde pentru ca are dreptul la proprietate si fratele vanzatorului.
Cel mai recent răspuns: vitalsmart , utilizator 08:12, 5 Noiembrie 2020
Mergeti cu actele la un cabinet de avocatura sa va lamureasca cine e proprietarul, solicitati vanzatorului certificat fiscal .
Am identificat problema dar nu stiu unde sa mergem mai departe.
Prima data a murit tatal vanzatorului si toti au renuntat la mostenire in favoarea unuia dintre frati, inclusiv sotia supravietuitoare. In certificatul de mostenitor apare cota de 1/2 dintr-o constructie (constructie edificata de tatal decedat impreuna cu sotia).
Dupa decesul sotiei a ramas de dezbatut succesiunea pt cota de 1/2. La dezbaterea succesiunii fratele nu a mai renuntat.
La OCPI figureaza un singur lot de 5000mp pe care este construita casa dar aceasta casa are cadastru pe o suprafata de 500mp teren iar restul terenului este separat. Sunt doua loturi separate. Nu stiu daca se poate face o rectificare de carte funciara si cine o face....notarul, cadastristul
Nu e vorba de nicio rectificare.
Dacă fratele nu a renunțat la succesiunea mamei, înseamnă că este și el coproprietar.
Pe ce? Citiți certificatele de moștenitor.
În ce a constat masa succesorala după tata, pe care vânzătorul dvs e unic moștenitor?
În ce a constat masa succesorala după mama, la care au rămas moștenitori ambii frați?
Dezmembrarea unui teren se semnează doar de proprietarul acestuia.
Daca doar vânzătorul este unicul proprietar al terenului, doar el trebuie să fie prezent.
In cei 5000 mp este si terenul pe care se afla casa. Vanzatorul este unic proprietar pe aprox 4500mp si pe restul de 500 mp este si casa. Pe acea casa sunt proprietari cei doi frati.
La OCPI este un singur lot de 5000mp si casa construita pe acest teren. Tot acolo apare ca unic proprietar vanzatorul desi ultimul certificat de mostenitor spune clar ca pe casa sunt doi proprietari. Casa are lot separat de 500mp dar la cadastru apare un singur lot de 5000mp. Din acest motiv am spus ca trebuie rectificare. Vanzatorul este proprietar pe lotul de 4500 (atribuit in urma succesiunii de pe urma tatalui) si proprietar in cota de 3/4 al casei. (Vanzatorul a primit initial 1/2 din casa dupa decesul tatalui si 1/2 din cealalta parte de 1/2 a mamei....deci 3/4)
Problema este ca la OCPI este trecut doar vanzatorul.
Eu am inteles asa: suprafața totală este de 5000 m.p, din care 500 m.p este terenul curți constructii, pe care este situată casa.
Terenul a fost bunul propriu al tatălui, iar casa bun comun cu mama
S-a dezbătut succesiunea dupa tata, au renunțat mama si toti frații, iar vânzătorul a ramas unicul moștenitor pe intregul teren și pe jumătate din casă.

Cealaltă jumătate aparține mamei.
A murit mama, s-a dezbătut succesiunea pe jumătatea ei din casa si au rămas moștenitori vânzătorul și încă un frate.
Daca am inteles corect, unicul proprietar al terenului este vânzătorul
Deci fratele său nu are legătură cu dezmembrarea. Practic, nu inteleg de ce nu s-a putut semna actul de dezmembrare. Se dezmembreaza terenul, nu și casa
Daca după dezmembrare, va vinde si casa, atunci la vânzare trebuie să vină amândoi frații.
La Cartea Funciară au fost intabulate ambele certificate de moștenitor?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2020
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesorala si partaj Gurita Mihai Gurita Mihai Ma numesc Mihai Gurita si sunt din com.Gioseni jud.Bacau am si eu o problema daca m-a puteti ajuta urgent . Bunici mei au decedat in 2001respectiv in 2004 ei ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a donat 1/2 din casă și o suprafață din grădină, dar copiii ei nu sunt de acord cu ce am primit și nu mă lasă să-mi fac casă acolo. cum aș putea să obțin bucata mea de teren? diana2482 diana2482 Am facut contract de donatie cu bunica si am primit jumate din casa si o suprafata de 1260mp de teten din gradina unde mai au si cei 4 copii ai ei teren.Eu as ... (vezi toată discuția)
Mostenitori Leordeanu Leordeanu In urma decesului parintilor ei mama noastra(vaduva) obtine certificat de mostenitor si anume teren 250mp si constructii . In 1990 mama i-mi doneaza 5000mp( ... (vezi toată discuția)