avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legalitate vanzare DVD/CD Microsoft windows 10
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legalitate vanzare DVD/CD Microsoft windows 10

Buna ziua,

Avem o curiozitate, este legal sa comercializezi sisteme de operare Microsoft Windows 10 pe suport USB/CD/DVD pe teritoriul Romaniei fiind o societate?

Aceste copii aduse din china ar avea un suport legal avand in vedere legea UE

Ce spune legea în legătură cu revânzarea licențelor utilizate?
Una dintre cele mai importante hotărâri privind vânzarea licențelor utilizate a fost dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în 2012.

Decizia CJEU în cazul Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. spune că "Niciun producător de software nu se poate opune revânzării licențelor sale "folosite", permițând utilizarea programelor sale descărcate de pe internet. Dreptul exclusiv de a distribui o copie a unui program de calculator care face obiectul unei astfel de licențe este epuizat la prima vânzare."

Aceasta înseamnă că vânzarea de licențe "utilizate" și de software redundant este legală. Această hotărâre a creat un cadru juridic sigur, pentru întreaga Uniune Europeană, asigurând o concurență echitabilă și sănătoasă pe piața europeană.

De asemenea, hotărârea prevede că:

Licențele de software fără termen de expirare pot fi tranzacționate în mod liber. Dacă achiziționați o licență software independentă, o puteți vinde în aceleași condiții.
Drepturile de distribuție ale producătorului sunt epuizate la prima vânzare a software-ului. Clienții care au cumpărat un program de calculator pe o piață liberă au dreptul să utilizeze software-ul achiziționat
Chiar dacă revânzarea de software este interzisă în mod expres conform contractului de licență, deținătorul drepturilor nu se mai poate opune revânzării acelei copii. Contractul de licență este supus legii europene, iar punctele care sunt în conflict cu legea europeană sunt anulate (acest lucru se aplică în principal "software-ului OEM").
Nu există nicio diferență între metodele de distribuție. Software-ul poate fi distribuit prin CD / DVD (licențe fizice) sau online (licențe digitale). Titularul de drept nu poate solicita o remunerație corespunzătoare pentru revânzarea ulterioară a licenței software, deoarece remunerația corespunzătoare a fost obținută în timpul primei vânzări.

Ce parere aveti?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 22:38, 26 Februarie 2019
ne propuneti un fel de sofism, si iata de ce:
- daca e vorba de retail, fara doar si poate nu e nici o problema. retailul e insa cel mai costisitor
- licentele OEM au problema ca sunt garantate de cel ce le-a instalat (fiindca vin preinstalate pe un hardware); unele din licentele OEM pe care le-am vazut nu-si faceau update-urile obisnuite. si asa mai departe. practic, daca o licenta nu merge, clientul va veni la dvs., iar dvs nu-l puteti trimite la Microsoft, Oracle, etc., fiindca ei n-au nici o legatura cu dvs.
- licentele de volum sunt in afara discutiei, ele se adreseaza profesionistilor, care vor licente recunoscute de producator fiindca isi asuma aceste costuri.
Nu in ultimul rand, cand utilizatorul final instaleaza el accepta EULA din start. altfel nu poate instala. In momentul acela clientul dvs intra in relatie cu un tert, cu care nu a avut de-a face. tertul nu-i cere bani, il lasa sa instaleze, dar il poate trata ca pe un negru de pe plantatie, fiindca n-are nici o raspundere fata de el.
In consecinta, dvs aveti dreptul sa vindeti, dar s-ar putea ca utilizatorul sa nu poata folosi produsul asa cum i-ati promis.
Buna seara,

Multumesc pentru acest raspuns


"dar il poate trata ca pe un negru de pe plantatie" = exact

O seara placuta
cu scuze pentru limbajul mai lejer: as fi curios ce-ati face dvs daca ati fi producator de soft.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, beneficiez de licența unui soft din anul 2002, factura, ... Constantin Sofron Constantin Sofron Bună ziua, beneficiez de licența unui soft din anul 2002, factura, chitanță, cd- urile originale, serial no, cdkey, pe persoană fizică, care, nu î-l mai ... (vezi toată discuția)
Licenta la windows w0lfshad3 w0lfshad3 E pe user, pe calculator, pe firma, pe ce? (vezi toată discuția)
Achizitionarea de software sh manea_andrei manea_andrei Buna ziua! As vrea sa stiu daca este legal sa cumpar software(jocuri, Office, Windows) la mana a 2a.Daca da in ce conditii. Multumesc! (vezi toată discuția)