avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită E legal să se continue executarea pe baza unui dosar ...
Discuție deschisă în Executare silită

E legal să se continue executarea pe baza unui dosar din 2011, preluat de alt executor anul trecut? După știința mea, nu s-a poprit sume sau bunuri

Buna ziua,
Spuneti-mi va rog daca e legal sa se continue executarea pe baza unui dosar de executare din 2011, care a fost preluat de alt executor anul trecut. Am primit azi instiintarea de preluare, nu se specifica suma, nu se da un termen de plata, doar ca daca vreau detalii despre dosar sa ma prezint la sediul noului executor.
Executarea fiind in 2011 (si spre stiinta mea, nu s-au poprit sume/bunuri) inceputa, inseamna ca se aplica legislatia veche? Cea in care era (din cate citesc) mai usor de dovedit perimarea?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 08:30, 10 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Oare nu vorbim de prescriptie... si nu de perimare ?!?
Multumesc.
Poate. Insa probabil ar trebui sa dovedesc o perioada de 3 ani in care nu s-au facut acte de executare?
Eu am mai avut o astfel de situatie, un dosar deschis in 2015, a semnat o ruda pe comunicarea de la executor. Speram ca s-ar putea invoca prescriptia, dar doamna executor a atasat dosarului si acte de executare din 2017, 2018 (adrese catre ITM etc).
De asta ma feresc sa mai "sper" in prescriptie cand executarea e deja inceputa.
Oare o contestatie la executare ar avea acum sanse, in termen de 15 zile de la data primirii comunicarii de preluare a dosarului? Alte acte nu am, o singura pagina cu ce am scris mai sus. Nu adresa de poprire, nu hotarare de stabilire a cheltuielilor de executare, nimic.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca ar merita sa incercati o contestatie la executare.
Mi-e greu sa cred ca din 2011 si pana in prezent a fost atat de vigilent executorul si debitorul incat sa faca multe intreruperi ale termenului de prescriptie!!!
Sunt totusi 8 ani!
Revin, ca e asa de interesant ca nu pot dormi noaptea...
Desi doamna executor "inca nu a aprobat" cererea mea de a-mi elibera o copie a dosarului de executare, m-am prezentat ieri la sediul lor unde am fost lasat sa consult dosarul. Pentru ca asta si spunea adresa lor, ca daca vreau detalii sa ma prezint la sediu.

Chiar daca n-am retinut exact datele, v-as ruga sa-mi spuneti cat de normala e situatia asta:

1. Dosar de executare deschis in 2011, a existat poprire cu sume trimise de catre angajator, pana in 2012

2. Intrucat am intrat in somaj, n-au mai fost ce sume sa fie trimise, si nici alte bunuri care sa fie executate

3. In 2012 executorul (vechi/primul) hotaraste inchiderea executarii silite (ma scuzati ca nu stiu exact termenii) din cauza ca nu mai era "miscare" in cont, nici bunuri nu au fost identificate

4. In 2016 acelasi executor hotaraste, la cererea firmei care cumparase intre timp creanta, redeschiderea executarii, trimitand adrese catre ITM, DITL etc.

5. In 2018 dosarul este preluat de alt executor, eu primind adresa pe care am mentionat-o in prima postare.


Pe mine, fara cunostinte juridice in afara de cele "dobandite" citind pe internet (mare parte aici pe Avocatnet), ma deranjeaza punctul 4. Executorul, cu de la sine putere (la dosar nu apare nici o incuviintare a instantei, nici pe portalul instantelor), redeschide executarea silita. Sunt 99% sigur ca ar fi trebuit sa solicite instantei acest lucru, dupa ce in 2012 tot el hotarase incheierea procesului de executare.

Am dreptate sa ma deranjeze asta? E ok ca noul executor sa inchida ochii la aceasta posibila ilegalitate si sa continue totusi executarea, chiar si in lipsa unei incuviintari a instantei?

Multumesc.
La prima citire, ar exista motive de contestare. Daca in 2012 a incetat executarea silita si s-a reluat de abia in 2016, se pune in discutie intervenirea prescriptiei. Trebuie vazute actele. Posibil ca din 2016 si pana acum sa fi intervenit si perimarea daca nu s-au mai facut demersuri in dosar.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
Company Advising, utilizator

Alte discuții în legătură

Poprire cont creedy creedy Buna ziua! Ma poate lamuri cineva in urmatoarea situatie, va rog? In anul 2012, in baza unei adrese de infiintare poprire emisa de un executor bancar, s-a ... (vezi toată discuția)
Re-executare silita!!! arlette arlette Buna ziua Rog ajutor si indrumare pentru urmatoarea situatie: In decembrie 2011 sunt executata silit pentru o creanta de 3385.75 conf sent com 3121.75 ... (vezi toată discuția)
4 ani fara niciun act de executare - este perimata executarea silita? mariusstoican mariusstoican Buna seara, Am primit de curand un proces verbal de sechestru auto intr-un dosar de executare din anul 2014, iar in urma consultarii dosarului la executorul ... (vezi toată discuția)