Buna ziua.
Am lucrat 1 an si doua luni la o gradinita privata iar dupa 1 an si doua luni, am fost concediata ( verbal) de seful meu. Dupa ce mi-a spus verbal ca vrea sa ma concedieze, m-a pus sa imi dau demisia in scris.
Intrebarea este daca beneficiez de somaj in situatia mea.
Stiu ca in Codul Muncii este specificat faptul ca beneficiezi de somaj daca esti concediat, dar asta nu este situatia mea.
Multumesc!
Art. 17 Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
.....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.
Incetarea c.i.m. prin demisie nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Pentru a impiedica trimiterea in somaj a unui angajat, unii angajatori - de rea credinta - forteaza angajatul prin atitudine, ostentativ, sa-si depuna demisia. Rezistenta in fata acestei atitudini ii avantajeaza pe angajatii care-si stiu drepturile, din pacate, a cadea in depresia provocata de angajator, determina angajatul sa-si depuna demisia fara sa calculeze ca isi pierd drepturile, in cauza, de dreptul la somaj. O problema pentru care trebuie sa va ganditi in viitor mai bine inainte de a va "repezi si a lua hotararea sa scrieti demisia !". Neplacuta dar, poate fi o lectie pentru viitor, care nu trebuie uitata intro situatie similara.
Bună ziua am lucrat 15 ani după care mi am dat demisia... La o luina după demisie m am angajat pe perioada determinata de 3 luni după care mi sa încheiat contractul de muncă.. Pot beneficia în situația asta de somaj???
Bună ziua.. Am lucrat 15 ani după care mi am dat demisia în data de 2 august 2021.astazi 12 08 202i m am angajat cu contract de munca pe perioada determinata de 1 luna. Dacă în următorul timp nu voi găsi un alt un loc de munca îmi pot depune actele pentru șomaj.. Am dreptul la șomaj în situația descrisa???
Somaj
absalom34
Daca in ultimile 24 de luni am 12 luni lucrate (dar am plecat prin demisie) si platesc timp de o luna de zile din mana toate asigurarile (sanatate, pensie, ... (vezi toată discuția)