avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestație PV cu permis reținut pentru neacordare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestație PV cu permis reținut pentru neacordare prioritate autospecială fără semnal sonor: pot fi martorul șoferului dacă am auzit la telefon cum s-au purtat agenții de poliție?

Salutare,

As avea nevoie de parerea unor persoane mai calificate, cu privire la o intamplare ce a avut-o un prieten in urma cu putin timp.

Acesta se deplasa pe un DN si din spate a venit o masina de politie, care nu avea semnale sonore ci doar luminoase in functiune, acesta nu a observat luminile soarele fiind fix in oglinzi, si stim cu totii ca luminile autospecialelor ziua pe soare abia se vad, asa ca a intrat in depasirea unui alt autovehicul, iar autospeciala si-a pornit semnalele sonore si l-a oprit, suspendand dreptul de a conduce pe 30 zile.

In acel moment se afla cu prietena lui in masina care la fel, a confirmat acelasi lucru.

Totodata, ce mi s-a parut deplasat, e ca l-au pus sa se dea jos din masina si au tipat la el ca nu i-a vazut, ca de 5 minute stateau in spatele lui si ca daca vrea dovada bine daca nu nu, s-au urcat in masina si au plecat in viteza fara sa-i ofere procesul verbal, sa semneze, fara sa puna martor, fara sa-l lase sa aiba vreo mentiune.

Evident procesul verbal va fi contestat, insa va intreb pe voi, cei care ati mai intampinat, eu fiind in telefon la momentul intamplarii, pot fi martor, fiindca am auzit cum s-au purtat si cum nu l-a lasat sa aiba mentiuni? Dar prietena sa, poate fi martora (nu sunt casatoriti)? De asemenea, ca martori ar trebui sa ne prezentam la proces, sau sa facem alte proceduri?

Si as fi curios daca se poate tine cont de faptul ca e sofer profesionist fara evenimente, cu copil de aproape 1 an si sa ramana fara permis ar insemna practic sa-i ia painea de la gura, deoarece patronul lui categoric o sa-l dea afara daca nu poate conduce.

Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:49, 8 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 315 NCPC spune:
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori

(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.

Nu vad de ce nu ar admite in acest caz martorul.

Art. 37 din OUG 195 /2002

(1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca imediat, pe acostament sau, in lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, in sensul de deplasare, la apropierea si la trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara care au in functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare rosie si sonore.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care este contravenția pentru care a fost oprit prietenul dvs.?Depășirea efectuată a fost regulamentară?
ing. Ioan Ciobanu
@Dl. Ionel, depasirea a fost regulamentara, agenta i-a zis ca nu i-a acordat prioritate ca de 10 minute merge in spatele lui, iar el cat nici prietena lui n-au auzit nici un fel de sirena, sirena au pornit-o fix cand era el in depasire. I l-au retinut pentru neacordare de prioritate.

De asemenea, i-au zis ca n-au timp sa scrie procesul verbal si ca o sa-l primeasca acasa...ca erau in misiune, alt lucru pe care il consider absurd, fiindca el a vrut procesul verbal cat si sa scrie mentiuni, n-a refuzat primirea lui.

@latka, fiind impreuna cu martorul, avand un copil fara casatorie, ii interzice dreptul de a fi martora, nu? Singurul lucru ar fi sa ma pun eu martor pe motiv ca m-a sunat si am auzit tot, desi pot dovedii doar cu inregistrarile de la operator, ca am fost apelat de numarul lui.

E cam greu insa as incerca totusi sa-l pun sa faca o contestatie, pentru simplu fapt ca e nedrept si il cunosc de ani buni, fiind sofer pe camion si fiind extrem de atent in trafic, ma gandesc ca poate tine cont judecatorul si de asemenea lucruri, pentru ca in mod evident i s-a retinut abuziv. Pana la urma si daca vedea lumina rosie, fara semnal sonor nu are nici o relevanta...

Multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2019
mariustz, utilizator
Ar fi si o inregistrare pe telefon facuta de prietena acestuia, cand l-a pus sa coboare jos, l-a chemat la masina si i-a zis sa semneze, acesta a solicitat procesul verbal si i-a zis ca "procesul verbal o sa vi-l dau in lipsa", iar cand i-a intrebat "de ce mi-l dati in lipsa?" au continuat sa-l oblige sa semneze spunandu-i ca nu are nici o treaba cu dovada.

Este permis, sa se dea in lipsa procesul verbal, cu contravenientul de fata? Stiu ca art 19 din oug spune ca se poate face in lipsa daca nu e de fata sau refuza sa semneze ori nu poate, atat.
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2019
mariustz, utilizator
Nu cred ca puteti fi martor pe baza faptului ca ati purtat o convorbire telefonica, mai ales dupa. Martorul era util doar sa confirme ca nu erau in functiune si semnalele sonore , asa cum sustine legea.
Poate sa ceara totusi, in instanta, ca prietena sa fie acceptata ca martor, in baza aliniatului 2:
Art. 315
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.


Oricum, e bine sa astepte primirea PV de contraventie, pina sa ia o decizie.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in lipsa acordului unuia dintre soti n_roxxanne n_roxxanne Va rog frumos sa-mi spuneti daca se poate divorta fara acordul sotului si fara martori. Persoanele sunt casatorite de 36 ani, 3 copii majori. multumesc. (vezi toată discuția)
Martor la procesul de partaj Ramona negru Ramona negru Copiii majori ai celor implicați în proces de partaj au voie conform legii sa fie martori la proces? (vezi toată discuția)
Rude de gradul i martori la divorț Maruscuta Maruscuta La procesul de divorț parata poate pune ca martor pe fratele ei? (vezi toată discuția)