avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Deși eu solicitasem produsele, furnizorul nu a vrut ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Deși eu solicitasem produsele, furnizorul nu a vrut să emită factură pe numele meu ci a emis-o pe numele plătitorului. Există vreo reglementare care îl obligă să facă asta?

Bună ziua!
Recent am achizitionat bilete la teatru de pe o platforma online, printr-un cont facut pe numele meu!
Plata s-a realizat de pe cardul unui terț, aflat in anturajul meu!
Furnizorul nu a vrut să emită factură pe numele meu, deși eu solicitasem produsele.
A emis factura pe numele plătitorului!
Există vreo reglementare care obligă furnizorii să emită factură strict pe numele celui care o achită? Atâta timp cât plătitorul a agreat cu mine ca factura să fie emisă pe numele meu și să o achite el!
Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:18, 20 Iunie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Factura se emite pe numele beneficiarului, si deci daca ati solicitat pe persoana X, atunci pe aceasta trebuia emisa, ea fiind beneficiarul. Platitorul poate fi alta persoana,

Chiar Normele Codului Fiscal precizeaza ca acest lucru este posibil (este o speta referitoare la TVA, dar se poate observa ca se admit astfel de plati):

Norme art 284:

(3) În sensul art. 286 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoană impozabilă în numele și în contul altei persoane impozabile reprezintă sumele achitate de o persoană impozabilă pentru facturi emise de diverși furnizori/prestatori pe numele altei persoane și care apoi sunt recuperate de cel care le achită de la beneficiar. Persoana care achită sume în numele și în contul altei persoane nu primește facturi pe numele său și nici nu emite facturi pe numele său. Pentru recuperarea sumelor achitate în numele și în contul altei persoane se poate emite, în mod opțional, o factură de decontare de către persoana impozabilă care a achitat respectivele facturi. În situația în care părțile convin să își deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu se menționează distinct, fiind inclusă în totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului însoțită de factura achitată în numele său. Persoana care a achitat facturile în numele altei persoane nu exercită dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colectează taxa pe baza facturii de decontare și nu înregistrează aceste sume în conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale cărui facturi au fost achitate de altă persoană își va deduce în condițiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisă pe numele său de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexează la factura achitată.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Vă mulțumesc extraordinar de mult! Răspunsul dumneavoastră contribuie enorm la clarificarea unei situații litigioase, a cărei încărcătură juridică depășește orice expectanță!
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2019
Jurindex, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va doresc succes!
Felicitări Ioan Petru Butariu!

Ați arătat un exemplu de profesionist. Sunteți printre puținii care, fie nu l-ați trimis pe utilizator la avocat, fie nu ați formulat un răspuns eliptic și fără argumentație.

La mai multe (astfel de răspunsuri) și la mai mulți profesioniști!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata factura prin card personal ? slk268 slk268 Buna ziua . Va rog frumos sa imi spuneti daca se poate achita factura de carburanti emisa pe societate cu, cardul personal ,al conducatorului auto care ... (vezi toată discuția)
Grup de firme: un salariat dintr-o firmă pleacă în delegație externă pentru o altă firmă din grup. cum refacturez biletul de avion, cu sau fără tva? miki72 miki72 Un salariat al firmei (alfa) pleaca in delegatie externa de afaceri pentru o alta firma din grup(beta).Ambele firme sunt din Romania si sunt inregistrate in ... (vezi toată discuția)
Refacturare energie electrica ZINCA MARIA ZINCA MARIA Buna ziua. In cladirea care imi apartine am mai multe birouri inchiriate, cu contract de inchiriere, si trebuie sa le facturez utilitatile. La ce pret pot ... (vezi toată discuția)