avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Grup de firme: un salariat dintr-o firmă pleacă în ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Grup de firme: un salariat dintr-o firmă pleacă în delegație externă pentru o altă firmă din grup. Cum refacturez biletul de avion, cu sau fără TVA?

Un salariat al firmei (alfa) pleaca in delegatie externa de afaceri pentru o alta firma din grup(beta).Ambele firme sunt din Romania si sunt inregistrate in scopuri de TVA.
Salariatul cumpara bilet de avion pe ruta Bucuresti-Viena Bucuresti de la compania Austrian Airlines pe care il achita cu cardul firmei .
Acum se doreste refacturarea costului biletului de avion catre firma beta .Cum refacturez? cu tva sau fara? ce obligatii declarative am?
De la firma Austrian Airlines nu a adus factura.
Multumesc mult,
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: miki72 , utilizator 18:32, 22 Aprilie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce spuneti se poate aplica:

ART. 286 - Baza de impozitare pentru livrări de bunuri și prestări de servicii efectuate în interiorul țării
(4) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
e) sumele achitate de o persoană impozabilă în numele și în contul altei persoane și care apoi se decontează acesteia, inclusiv atunci când locatorul asigură el însuși bunul care face obiectul unui contract de leasing financiar sau operațional și refacturează locatarului costul exact al asigurării, precum și sumele încasate de o persoană impozabilă în numele și în contul unei alte persoane.


Norme:
(3) În sensul art. 286 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoană impozabilă în numele și în contul altei persoane impozabile reprezintă sumele achitate de o persoană impozabilă pentru facturi emise de diverși furnizori/prestatori pe numele altei persoane și care apoi sunt recuperate de cel care le achită de la beneficiar. Persoana care achită sume în numele și în contul altei persoane nu primește facturi pe numele său și nici nu emite facturi pe numele său. Pentru recuperarea sumelor achitate în numele și în contul altei persoane se poate emite, în mod opțional, o factură de decontare de către persoana impozabilă care a achitat respectivele facturi. În situația în care părțile convin să își deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu se menționează distinct, fiind inclusă în totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului însoțită de factura achitată în numele său. Persoana care a achitat facturile în numele altei persoane nu exercită dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colectează taxa pe baza facturii de decontare și nu înregistrează aceste sume în conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale cărui facturi au fost achitate de altă persoană își va deduce în condițiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisă pe numele său de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexează la factura achitată.

Exemplu: Persoana A emite o factură de servicii de transport către persoana B, dar factura lui A este plătită de C în numele lui B. Pentru recuperarea de la B a sumelor plătite, C are posibilitatea să emită o factură de decontare, dar care nu este obligatorie. B își exercită dreptul de deducere a TVA în condițiile stabilite de lege pe baza facturii emise de A, în timp ce o eventuală factură de decontare de la C doar se atașează acestei facturi.


Oricum si daca ar fi vorba de refacturare, transportul international este scutit de TVA:

Cod Fiscal:

ART. 294 - Scutiri pentru exporturi sau alte operațiuni similare, pentru livrări intracomunitare și pentru transportul internațional și intracomunitar

(1) Sunt scutite de taxă:
g) transportul internațional de persoane;


Norme:
(5) Se consideră că are loc o refacturare de cheltuieli, în sensul alin. (4), atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) persoana impozabilă urmărește doar recuperarea contravalorii unor achiziții de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele său, dar în contul altei persoane;

b) persoana impozabilă nu recuperează mai mult decât cheltuiala efectuată.

(6) În măsura în care persoana impozabilă poate face dovada că singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (5), nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situația prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achizițiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condițiile legii, și are obligația de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operațiunile taxabile. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operațiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operațiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuială refacturată se va aplica regimul fiscal al operațiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare energie electrica ZINCA MARIA ZINCA MARIA Buna ziua. In cladirea care imi apartine am mai multe birouri inchiriate, cu contract de inchiriere, si trebuie sa le facturez utilitatile. La ce pret pot ... (vezi toată discuția)
Refacturare energie electrica Ani Otet Ani Otet buna ziua! am o nelamurire f mare...sunt chirias intr-o locatie unde sunt titular de contract la energie electrica,un alt chirias tot din aceasta locatie vrea ... (vezi toată discuția)
Refacturare servicii și bunuri adrianvasile2006 adrianvasile2006 Activitatea unei agentii de publicitate consta in organizarea anumitor evenimente pentru clienti sau campanii de promovare. In acest scop multe din ... (vezi toată discuția)