avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... FOARTE IMPORTANT: vom avea sansa sa angajam un avocat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

FOARTE IMPORTANT: vom avea sansa sa angajam un avocat pt. elaborarea CONVENTIEI MATRIMONIALE?

As avea o a doua intrebare, care cred ca este de INTERES GENERAL, dar si FOARTE IMPORTANTA pentru destui soti sau pretendenti la aceasta calitate! Stranietatea o reprezinta faptul ca e greu sa apelez la un avocat ca sa-mi REZOLVE problema CONCRET si mai ales IMEDIAT, pentru simplul motiv ca respectivul cadru legal NU a intrat INCA in vigoare! Dar sper sa existe, totusi, o solutie, desi -- INAINTE de intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil -- cred ca este imposibil. As aprecia daca un avocat / o avocata interesat / interesata de a prelua cazul nostru si de a rezolva CONCRET cele descrise mai jos mi-ar lasa, pe forum, un detaliu de contact DIRECT.

CONTEXTUL intrebarii mele, precum si PRIMA MEA INTREBARE sunt reproduse mai jos:

"Subiect: Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial?

O intrebare foarte importanta, nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare NOUL Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la data ce va fi stabilita in legea pentru punerea in aplicare a acestuia. "In termen de 12 luni de la data publicarii prezentului Cod civil, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului civil". Legea nr. 287 / 2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511.

Ok. Intreb acest lucru, fiindca raspunsul imi este imperios necesar, avand in vedere ca, inca din martie 2009, sotia mea si cu mine dorim, amandoi, si suntem amandoi intru totul de acord si ferm decisi sa modificam regimul nostru matrimonial (ne-am casatorit inca din anul 2006), in sensul in care NU dorim sa ni se mai aplice asa-numita "comunitate legala", ci dorim neaparat sa incheiam o conventie matrimoniala. PRECIZARE FOARTE IMPORTANTA: prin expresia "conventie matrimoniala", eu ma refer STRICT la intelesul acestei sintagme din NOUL COD CIVIL ADOPTAT PRIN LEGEA NR. 287 DIN 2009, CARE VA ABROGA ACTUALUL "COD AL FAMILIEI" SI MA REFER -- IN SPECIAL, DAR NU SI EXCLUSIV -- LA ART. 312, 319, 329, 330, 334, 366, 367, 368, 369, ARTICOLE CARE POT FI, TOATE, URMARITE AICI (facand doar un simplu click aici):

[ link extern ]


E FOARTE IMPORTANT PENTRU NOI SA STIM UN INTERVAL APROXIMATIV, GROSIER, DE TIMP PANA LA CARE AM PUTEA MODIFICA REGIMUL NOSTRU MATRIMONIAL -- lucru care sunt obligat sa admit ca va fi posibil ABIA ODATA CU INTRAREA IN VIGOARE A NOULUI COD CIVIL. AM SCRIS ACEST MESAJ IN SPERANTA CA PERSOANE CU MULT MAI MULTA EXPERIENTA, AR PUTEA APROXIMA CEVA IN GENUL UNUI INTERVAL DE, SA ZICEM, 3-6 LUNI DIN CUPRINSUL ANULUI 2010 (desi s-ar putea sa fie abia in 2011)... Multe multumiri".

Acesta a fost contextul discutiei. La aceasta problema, mi s-a raspuns, intre altele, si dupa cum urmeaza:

1.) "Datorita principiului neretroactivitatii legii, conform caruia legea dispune pentru viitor, legea noua nu se aplica raporturilor juridice ce au luat fiinta anterior (anul 2006) intrarii in vigoare a legii noi".

2.) "Este adevarat ca inca nu sunt cunoscute normele de aplicare, insa personal nu prevad posibilitatea aplicarii acestor dispozitii in mod retroactiv".


Aceste 2 afirmatii ar indica -- DACA EU INTELEG BINE -- ca sotia mea si cu mine NU am putea sa incheiam o conventie matrimoniala DECAT DACA am divorta si ne-am recasatori apoi, DUPA intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (IN MOD CERT, noi NU vom divorta si NU ne vom re-casatori doar din dorinta de a incheia conventia matrimoniala!) -- asadar, situatia ar fi una negativa pentru noi!

Subliniez apasat ca TOATA DISCUTIA mea de mai sus se raporteaza STRICT la NOUL Cod Civil si, mai exact, la Art. 312, 319, 329, 330, 334, 366, 367, 368, 369. In acest sens, articolul 30 din Codul Familiei (este adevarat, articol INCA in vigoare) este cu totul irelevant PENTRU INTREBARILE MELE DE MAI SUS, fiindca NOUL Cod Civil va abroga, in mod evident, Codul Familiei.

Desi e greu (poate imposibil), ma intreb, totusi, daca s-ar putea ESTIMA, FOARTE GROSIER, SA ZICEM PROCENTUAL, APROXIMATIV care ar fi sansa (un exemplu pur ALEATORIU: 20-30 %) ca unei casatori, incheiate inca din septembrie 2006, sa i se poata, totusi, aplica ARTICOLELE INVOCATE MAI SUS din NOUL Cod Civil, IN SENSUL modificarii regimului nostru matrimonial, cu finalitatea de a NU ni se mai aplica asa-numita "comunitate legala", ci de a putea sa incheiam o conventie matrimoniala (desigur, ABIA DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil), conventie matrimoniala pregatita riguros de catre un avocat si autentificata, ulterior, de catre un notar.

Accentuez faptul ca asteptam, cu mare nerabdare, ca intelegerea ferma la care s-a ajuns deja in lunile martie-aprilie 2009 intre sotia mea si cu mine, DAR, MAI ALES, INTRE SOCRII DIN AMBELE PARTI si care a fost DEJA schitata pe hartie (olograf, e adevarat, inca necizelata juridic, din lipsa de competenta specifica) sa fie, IN SFARSIT, materializata -- chiar cateva zile DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil!

Raspunsurile 1.) si 2.) primite de catre mine si citate mai sus ne ingrijoreaza insa, in sensul in care ar indica RISCUL (INTREB: CAT DE MARE ESTE OARE ACEST RISC?????) ca sotia mea si cu mine sa NU putem sa incheiam vreo conventie matrimoniala nici macar DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil -- ci am putea incheia conventia matrimoniala DOAR DACA am divorta si ne-am recasatori apoi, DUPA intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil, ceea ce, repet, NU suntem dispusi sa facem IN NICI UN CAZ!

Intrebare principiala: vor fi DISCRIMINATE astfel cuplurile care s-au casatorit INAINTE de intrarea in vigoare a NOULUI Cod Civil?? Mi se pare o discriminare evidenta daca nu ar exista posibilitatea aplicarii acestor dispozitii in mod retroactiv!!! X-( Multe multumiri.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Adrian Serban, utilizator
Buna ziua !
Pana la intrarea in vigoare a noului cod civil, aveti posibilitatea unui partaj voluntar in timpul casatoriei.
In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara. Pentru efectuarea partajului conventional, trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor. Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata.
Dreptul de a cere partajul este imprescriptibil, cu alte cuvinte, partajul poate fi cerut oricand, indiferent de intervalul scurs de la data nasterii starii de indiviziune.
Cu stima !
Dupa cum a subliniat si domnul Zaharia Marius mai sus , e posibila partajarea bunurilor in timpul casatoriei (insa cazurile nu sunt expres si limitativ prevazute de lege , asa incat , trebuie sa existe motive temeinice pentru a se recurge o imparteala , un caz pe care l-as aminti e situatia in care creanta nu e indestulata din sumele de bani obtinte prin instrainarea de bunuri proprii ale unuia dintre soti , se poate proceda la sistarea proprietatii devalmase, urmarind , astfel , bunurile comune- si aici se impune aflarea cotei parti din dreptul de proprietate , lucru ce nu e incident in cazul bunurilor ce compun regimul matrimonial )
impartirea bunurilor comune in timpul casatoriei , potrivit invoielii partilor, este lovita de nulitate .
pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte dintre ele, se pot imparti numai prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei. bunurile astfel impartite devin bunuri propriii.
bunurile neimpartite , precum si cele ce se vor dobandi ulterior sunt bunuri comune.
pot fi motive temeinice , pt. partajarea bunurilor in timpul casatoriei , de ex. : in cazul in care un copil al unuia dintre soti , provenit dintr-o casatorie anterioara , are nevoie urgenta de bani.
parintele sau doreste sa-l ajute, astfel incat propune partajarea bunurilor comune, pt. a putea vinde partea sa , in scopul de a-si ajuta copilul .
In primul rand, doresc sa le multumesc pentru solutiile oferite -- cu multa bunavointa, promptitudine si competenta -- in ordine, de catre Domnul Consilier Juridic Marius Zaharia, de catre Doamna Avocat Ioana Stoica, precum si de catre Doamna Avocat Alina Stancu.

Am puternica impresie ca voi fi considerat un om dominat de prejudecati in ceea ce voi raspunde mai jos la toate aceste 3 sugestii oferite de catre specialistii susmentionati. Nici sotia mea, nici eu, nu am fost niciodata in instanta de judecata si, FARA sa avem prejudecati puerile in aceasta privinta, consideram, totusi -- inclusiv ca urmare a discutiei noastre prelungite de astazi, ca o consecinta a celor 3 raspunsuri primite -- ca orice asemenea actiune JUDICIARA ne-ar "pata" casnicia si ne-ar afecta inclusiv propria noastra perceptie asupra casniciei noastre. Sunt considerente pe care nu doresc sa le dezvolt, mai ales ca sunt convins ca ele sunt intelese in mod facil, chiar si FARA a mai fi precizate explicit si detaliat. In acest sens, insistam STRICT asupra solutiei "STANDARD" DESCRISA MAI SUS (i. e. sotia mea si cu mine dorim, amandoi, si suntem amandoi intru totul de acord si ferm decisi sa modificam regimul nostru matrimonial -- ne-am casatorit inca din 2006 si NU avem copii si nici planuri foarte avansate in aceasta privinta -- deci sa modificam regimul nostru matrimonial in sensul in care NU dorim sa ni se mai aplice asa-numita "comunitate legala", ci dorim neaparat sa incheiam o conventie matrimoniala).

Pe scurt, dorim neaparat sa finalizam demersul, cu ajutorul unui avocat, insa la notarul public, si nicidecum in instanta de judecata, din motivele, daca nu univoc precizate, macar sugerate mai sus. In concluzie, interesul nostru ramane, cum nu se poate mai viu, pentru un raspuns la intrebarea din mesajul meu de mai sus, si anume exact asa cum a fost pusa INITIAL intrebarea mea. Adresam multumiri.

P. S.: Imi retrag, cu scuze, rugamintea exprimata mai sus ("As aprecia daca un avocat / o avocata interesat / interesata de a prelua cazul nostru si de a rezolva CONCRET cele descrise mai jos mi-ar lasa, pe forum, un detaliu de contact DIRECT"), fiindca era evident ca toate aceste informatii pot fi gasite la rubrica "Profil consultant". Inca o data, scuzele mele sincere pentru neatentie.
ne-am casatorit inca din 2006 si NU avem copii si nici planuri foarte avansate in aceasta privinta -- deci sa modificam regimul nostru matrimonial in sensul in care NU dorim sa ni se mai aplice asa-numita "comunitate legala", ci dorim neaparat sa incheiam o conventie matrimoniala).


Dispozitiile cu privire la regimul matrimonial sunt imperative , asa incat , in acord cu articolul 30 din codul familiei ,orice conventie contrara e nula.
Nimeni nu va poate sustine , in vreun mod , intr-un asemenea demers.

Alte discuții în legătură

Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)
Convenþia matrimonialã Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu O alta noutate a noului Cod Civil este conventia matrimoniala. Credeti ca va fi utilizată conventia la casatoriile viitoare sau chiar la cele deja ... (vezi toată discuția)
Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial? Adrian Serban Adrian Serban O intrebare foarte importanta nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare Noul Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la ... (vezi toată discuția)