avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speţă- autentificare convenție matrimonială
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speţă- autentificare convenție matrimonială

In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu al sotiei-sa devina bun comun. Mai doresc sa se prevada ca datoria rezultata dintr-un credit bancar din februarie 2005 pentru achizitionarea unor produse cosmetice sa devina datorie comuna. Cei doi se prezinta la notar pentru a autentifica conventia. Va autentifica notarul conventia? De ce?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:49, 1 Noiembrie 2016
Da, poate fi modificat regimul matrimonial, fiind adoptat regimul comunitatii conventionale.


Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 366 din Noul Cod civil, regimul comunităţii convenţionale este definit ca normă derogatorie de la regimul comunităţii legale, potrivit acordului dintre părţi.

Obiectul convenţiei matrimoniale în cadrul regimul comunităţii legale poate cuprinde unul sau mai multe din următoarele aspecte:


A) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) şi c) Cod Civil;

B) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;

C) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

D) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

E) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.

[ link extern ]



Succes.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
De ce?


Pentru ca isi pot schimba regimul matrimonial dupa un an de la casatorie, aceasta prevedere se aplica si casatoriilor aflate in fiinta inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil.
Art. 369 ncc

Condiţii

(1) După cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale.

Art. 37 legea 71/2011
Dispozitiile art. 369 din Codul civil privind modificarea conventionala a regimului matrimonial sunt aplicabile si casatoriilor in fiinta la data intrarii in vigoare a Codului civil.

Trebuie lichidat intai acest regim si apoi adoptat regimul comunitatii conventionale incheind o conventie prin care includeti ce vreti - bunuri/ datorii, in comunitate.

si totusi, cat au costat cosmeticele alea ? :hm: sper ca destul, daca sotia e de acord ca ap de 4 cam sa devina bun comun.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite dupa casatorie moisenicoleta89 moisenicoleta89 M-am casatorit pe 20 septembrie 2013 si acum 1 luna am facut dezlipire in 2 loturi a unui imobil pentru care aveam drept 3/4 inainte de casatorie prin ... (vezi toată discuția)
Doar unul din soti doreste sa cumpere un imobil andreea_adomnitei andreea_adomnitei Buna ziua. In cazul unor soti, se poate ca doar unul din soti sa achizitioneze pe numele si in proprietatea lui un imobil? Si daca da, in cazul unui divort, ce ... (vezi toată discuția)