avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un proprietar are datorii la asociație, dar nu vrea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un proprietar are datorii la asociație, dar nu vrea să le plătească pentru că sunt ale celui de la care a cumpărat apartamentul. Poate vinde fără adeverința de la asociație?

Bună seara ! Vă rog frumos să mă lămuriți intr-o problemă .
La vânzarea unui apartament este obligatoriu adeverința de la administrator ? Vânzătorul are datorii către asociație și nu vrea să plătească datoria ,dar vrea adeverință . Mentionez că apartamentul respectiv a fost vândut de bancă prin licitație actualului propritar care vrea să-l vândă din nou . Datoriile vechi ale apartamentului cine trebuie să le plătească: actualul proprietar sau noul proprietar?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: T. Razvan , utilizator 15:15, 25 Octombrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Datoriile sunt facut de cel care vinde acum sau de cel care a fost proprietar pana a vandut banca?
Daca sunt de dinainte sa vanda banca nu aveti dreptul sa le cereti celui care a cumparat de la banca
Daca sunt ale celui care vrea acum sa vanda eu nu i-as da pentru ca acum este momentul sa platesca.
Au fost asociatii care au eliberat recent adeverinta cu datorii si acum nu reusesc sa revuperezee banii nici dupa 6 luni.
Sa se inteleaga cu cumparatorul.sa achite datoria si sa ii scada la pret prin act notarial.
De ce sa alerge administratia cand e treaba lui sa se descurce.
Legea 196/2018
ART. 33 (1) Proprietarii din condominii care își înstrăinează locuințele sau spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință sunt obligați ca la întocmirea actelor de înstrăinare să facă dovada plății la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și a utilităților publice. (2) Notarii publici vor autentifica actele de înstrăinare a unităților de proprietate imobiliară din condominii numai dacă este îndeplinită una din următoarele condiții: a) proprietarul prezintă o adeverință din partea asociației de proprietari, care reprezintă dovada achitării până la acea dată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, iar în cazul neachitării integrale, menționarea cuantumului debitelor existente la acea dată. Adeverința va avea număr de înregistrare din evidențele asociației, data eliberării și termenul de valabilitate de 30 de zile calendaristice. Adeverința se prezintă notarului public de către înstrăinător, în original, cu semnătura olografă a administratorului asociației de proprietari și a președintelui, cu precizarea numelui și prenumelui acestora și cu ștampila asociației de proprietari. Prin excepție, semnătura oricăruia dintre aceștia este suficientă, caz în care în cuprinsul adeverinței se va menționa motivul lipsei celei de-a doua semnături. În situația în care condominiul nu are constituită asociație de proprietari sau, deși constituită, aceasta nu are președinte și administrator în funcție sau plata cotelor de contribuție la cheltuielile comune ale asociației de proprietari sau/și pentru utilitățile publice se face printr-o altă modalitate agreată de proprietarii condominiului, înstrăinătorul va da o declarație pe propria răspundere cu privire la acest aspect, declarație care va fi menționată în cuprinsul actului notarial de înstrăinare, și va prezenta notarului public copia ultimei facturi împreună cu dovada achitării utilităților publice și/sau a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și/sau cuantumul debitelor acestora de la acea dată. Factura prezentată nu poate fi pentru o perioadă anterioară mai mare de 2 luni; b) în cazul existenței unor datorii către asociația de proprietari sau către furnizorii de utilități publice în cazul facturării individuale a serviciilor, notarul public va autentifica actul de înstrăinare dacă dobânditorul acceptă expres că va prelua în întregime toate debitele înstrăinătorului către asociația de proprietari, precum și toate debitele către toți furnizorii de utilități publice. (3) Dispozițiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător și la pronunțarea unei hotărâri judecătorești care ține loc de act de înstrăinare, prin care se înstrăinează locuințele sau spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință dintr-un condominium.
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
w_v_w_v, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca imobilul se vinde la licitatie publica se vinde si fara adeverinta.
Ar fi bine ca asociatia sa isi angajeze urgent avocat daca vrea sa fie diligenta si sa nu isi ia vreo teapa...
@CLAUDIU LASCOSCHI
Apartamentul ,a fost luat de bancă și a fost vândut prin licitație. Cel care a cumpărat apartamentul de la bancă îl vinde acum,dar nu vrea să plătească datoriile vechiului proprietar, dar vrea adeverință că nu are datorii
. Cum se procedează.? Mulțumesc!

@w_v_w_v
Mulțumim pentru răspunsul prompt! Datoriile sunt ale vechiului proprietar.
Dar am și o nelamurire: bancă cum l-a vândut cu datorii?
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Noul proprietar nu are datorii la asociatie.
Trebuie sa va luati banii de la vechiul proprietar.
De aceea era urgenta cu avocatul dar probabil ca ati pierdut startul si nu veti mai recupera banii.Pe viitor este bine sa tineti minte.
Administratia ce a pazit pana acum, de ce nu a facut demersurile pentru a recupara datoriile?
Putea inregistra ipoteca la cartea funciara si, cand vindea banca apartamentul, putea recupera suma datorata in baza ipotecii, asa...
Eu zic sa dati adeverinta noului proprietar, el nu are nicio vina, nu a cumparat apartamentul cu tot cu datorii si sa angajati un avocat pentru recuperarea prejudiciului de la proprietarul in cauza, Poate obtineti hotarare judecatoreasca prin care sa puneti poprire pe veniturile domnului in cauza sau sa.i vindeti bunurile pentru recuperarea prejudiciului.

Alte discuții în legătură

Vânzare apartament cu datorii la întreținere Cristian2020 Cristian2020 Bună dimineața. Tocmai ce urmează sa vând un apartament cu datorie la întreținere de aproximativ 800ron. Pot vinde dacă se trece în contractul de ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc dumitru suiu dumitru suiu Buna seara . Avem la un executor judecatoresc niste dosare de executare pentru datornici catre asociatia de proprietari . Dosarele stau ca in \"biblioteca \" ... (vezi toată discuția)
Executare silita fara instiintare asociatie proprietari? stelutamonica stelutamonica Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea problema:socrul meu este administrator la o asociatie de proprietari si a primit o instiintare cum ca unul din ... (vezi toată discuția)