avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare apartament cu datorii la întreținere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare apartament cu datorii la întreținere

Bună dimineața. Tocmai ce urmează sa vând un apartament cu datorie la întreținere de aproximativ 800ron. Pot vinde dacă se trece în contractul de vânzare-cumpărare clauză cum că "Cumpărătorul" apartamentului preia datoriile? Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2020
Cristian2020, utilizator
Cel mai recent răspuns: isaacgabriella , utilizator 12:14, 6 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, trebuie să le aveti achitate.
Mai ales că nu este o sumă chiar mare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sa va dea adeverinta administratorul cu ce datorii aveti catre asociatie si noul cumparator le poate prelua prin contract.
Nu stiu sa fi intervenit vreo schimbare a legii si sa nu se mai poata.
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai daca pot fi preluate de cumparator, care mai e noima obligativitatii de a prezenta la contractele de vanzare adeverinte de la asociatia de proprietari si de la furnizorii de utilitati?
Asta e si ideea acestora...de a confirma plata la zi a debitelor.
In plus, nu e ok nici fata de cumparator. El achita si pretul si datoriile, desi nu ii apartin.
Da, in conformitatea cu Legea 196/2018, art 33, al. 2, lit B, puteti vinde:
(2)Notarii publici vor autentifica actele de instrainare a unitatilor de proprietate imobiliara din condominii numai daca este indeplinita una din urmatoarele conditii:
a) proprietarul prezinta o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care reprezinta dovada achitarii pana la acea data a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, iar in cazul neachitarii integrale, mentionarea cuantumului debitelor existente la acea data. Adeverinta va avea numar de inregistrare din evidentele asociatiei, data eliberarii si termenul de valabilitate de 30 de zile calendaristice. Adeverinta se prezinta notarului public de catre instrainator, in original, cu semnatura olografa a administratorului asociatiei de proprietari si a presedintelui, cu precizarea numelui si prenumelui acestora si cu stampila asociatiei de proprietari. Prin exceptie, semnatura oricaruia dintre acestia este suficienta, caz in care in cuprinsul adeverintei se va mentiona motivul lipsei celei de-a doua semnaturi. In situatia in care condominiul nu are constituita asociatie de proprietari sau, desi constituita, aceasta nu are presedinte si administrator in functie sau plata cotelor de contributie la cheltuielile comune ale asociatiei de proprietari sau/si pentru utilitatile publice se face printr-o alta modalitate agreata de proprietarii condominiului, instrainatorul va da o declaratie pe propria raspundere cu privire la acest aspect, declaratie care va fi mentionata in cuprinsul actului notarial de instrainare, si va prezenta notarului public copia ultimei facturi impreuna cu dovada achitarii utilitatilor publice si/sau a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si/sau cuantumul debitelor acestora de la acea data. Factura prezentata nu poate fi pentru o perioada anterioara mai mare de 2 luni;
b) in cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari sau catre furnizorii de utilitati publice in cazul facturarii individuale a serviciilor, notarul public va autentifica actul de instrainare daca dobanditorul accepta expres ca va prelua in intregime toate debitele instrainatorului catre asociatia de proprietari, precum si toate debitele catre toti furnizorii de utilitati publice.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
raluk0207 a scris:


In plus, nu e ok nici fata de cumparator. El achita si pretul si datoriile, desi nu ii apartin.

Datoriile, în astfel de cazuri, se scad din preț.

Alte discuții în legătură

Un proprietar are datorii la asociație, dar nu vrea să le plătească pentru că sunt ale celui de la care a cumpărat apartamentul. poate vinde fără adeverința de la asociație? c iancu c iancu Bună seara ! Vă rog frumos să mă lămuriți intr-o problemă . La vânzarea unui apartament este obligatoriu adeverința de la administrator ? ... (vezi toată discuția)
Datorii la vanzarea apartamentului hgk17 hgk17 Buna ziua, Vreau sa vand apartamentul si doamna administratora nu vrea sa-mi elibereze adeverinta pentru ca \"am o datorie\" de 500 lei la un fond de ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc dumitru suiu dumitru suiu Buna seara . Avem la un executor judecatoresc niste dosare de executare pentru datornici catre asociatia de proprietari . Dosarele stau ca in \"biblioteca \" ... (vezi toată discuția)