avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma poate da afara de la locul de munca dacă am ascuns ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma poate da afara de la locul de munca dacă am ascuns că am o boală?

Salutare , Cand mam angajat , nu am scris despre boala mea, dimineata trebuie sa duc o adeverinta de la medic, dar pe actul care mi sa eliberat , scrie despre boala mea .. mi se poate desface contractul de munca pentru chestia asta ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:04, 27 Iulie 2019
Daca e in incompatibilitate cu munca pe care trebuie sa o faci da ... daca nu nu.
Am mai scris, daca vrei sa iti raspunda cineva la subiect trebuie sa dai mai multe detalii.
Asa poate o sa stie cineva sa iti raspunda.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Adeverinta este de la medicul de familie sau de la medicina muncii ?

Se mentioneaza ca sunteti sau nu apt pentru prestarea acelei munci.?
Puteti fi angajat legal numai in baza fisei de aptitudine eliberata de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art. 16 (1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(2) În situaţia schimbării locului de muncă, lucrătorul este obligat să prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul său de muncă anterior.
(3) Examenul medical la angajarea în muncă constă în:
a) anamneza medicală profesională şi neprofesională şi examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1.
(4) La indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea în muncă pentru locurile de muncă şi activităţile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde şi examene medicale suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic şi ale celorlalte examene medicale se înregistrează în dosarul medical.
(6^1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/ scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Daca nu ati declarat o boala sau daca adeverinta emisa de medicul de familie nu a fost vazuta de catre medicul specialist de medicina muncii, acesta nu a putut stabili in mod corect, aptitudinea dvs. in munca. Sunt conditiile legale care nerespectate intocmai pot duce la concedierea dvs.
Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
....

Motivul invocat de dvs nu poate constitui o baza legala pentru concediere.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale va revedea fisa de aptitudine a lucratorului in urma inregistrarii in dosarul medical a bolii pe care nu ati declarat-o initial.
Este posibil ca respectiav boala sa duca la inaptitudine in munca pentru locul de munca actual si pe fisa sa apara scris si parafat "inapt" pentru locul de munca .... ,
In urma modificarii fisei de aptitudine, angajatorul poate oferi un alt loc de munca (daca detine asa ceva, loc de munca pentru care, insa, va trebui stabilita aptitudinea in munca, in urma unei noi examinari medicale) sau poate pune lucratorul la dispozitia fortelor judetene de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare boli la angajare roxana69 roxana69 Inainte de semnarea contractului de munca viitorul angajat are obligatia de a anunta angajatorul daca are vreo boala (boala care nu-i afecteza capacitatea ... (vezi toată discuția)
La schimbarea locului de munca trebuie refacute toate analizele pentru fisa de medicina muncii? alina_29 alina_29 Daca dupa 3 luni de la angajare mi s-a incheiat cartea de munca, si doresc sa ma angajez in alta parte in acelasi domeniu, trebuie sa refac toate analizele ... (vezi toată discuția)
Angajare ImolaSzilagyi ImolaSzilagyi Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Imi puteti sa.mi ziceti va rog pana ce perioada este valabil avizul de la medicina muncii? si la o noua angajare sunt ... (vezi toată discuția)