avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repaus cumulat in cazul turei de 12/24 in program ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repaus cumulat in cazul turei de 12/24 in program continuu

Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti daca in cazul lucrului in tura continua de 12/24 (institutia functioneaza in regim permanent, fara interuperi, deci in fiecare zi de sambata si duminica precum si in toate sarbatorile legale de peste an) cu rotirea a trei schimburi din cinci pe o perioada de 21 zile calendaristice consecutive, (exista o tura tampon care cumuleaza liberele cumulate si una care efectueaza concediul legal) se supune sau nu restrictiei a maximum 14 zile de lucru consecutive conform Codului Muncii si daca repausul saptamanal aferent perioadei de lucru mentionate poate fi cumulat in 5 zile libere si o zi suplimentara bagata la plata si nu in doar 4 zile libere ca in cazul celor 14 zile lucrate. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:02, 21 August 2019
Buna ziua,
Daca lucrati intr-o institutie, deci sunteti bugetari trebuie sa va asigurati ca nu exista vreo reglementare specifica institutie dvs, in acest sens.
Consecutiv inseamna ca salariatul (nu institutia) lucreaza in fiecare zi, fara intreruperi intre zilele de lucru.
In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Buna ziua, In primul rand va multumesc pentru raspuns si vreau sa mai fac niste precizari legat de ceea ce ati subliniat in raspunsul dv. Lucrez intr-o institutie media care functioneaza in baza unei legi speciale, care are regim de functionare 24/24 si nu suntem bugetari. Asa cum am precizat, sunt trei ture care se succed pe parcursul a 21 zile calendaristice fiecare indeplinind un serviciu de 12 ore cu 24 ore pauza, asta insemnand ca pe parcursul rotirii se lucreaza atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Intrebarea mea tine exclusiv daca si in acest caz de tura 12/24 se aplica constrangerea celor 14 zile din moment ce, din cauza celor 24 ore repaus sunt totusi zile lucrate consecutiv insa programul de lucru nu incepe mereu la aceeasi ora ci la ora la care s-a terminat schimbul aceleiasi ture cu 24 ore inainte. Pentru edificare: Luni: 07:00-19:00; Marti incepe tura la ora 19:00 si se termina Miercuri la ora 07:00; Joi :07:00-19:00; Vineri ncepe 19:00 si se termina Sambata ora 07:00 s.a.m.d. 21 zile calendaristice, dupa care se recupereaza cumulat liberele aferente perioadei lucrate. In concluzie, suntem obligati sa recuperam acele libere dupa 14 zile lucrate sau le putem recupera in sistemul mai sus precizat, adica la 21 zile lucrate, o sapatamana libera. Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice se va acorda repausul saptamanal cumulat.
Se pare ca aveti dreptate intrucat, chiar daca orele de lucru nu sunt repartizate in mod egal pe zile, cel putin in timpul desfasurarii turei de noapte care se imparte in 5 ore intr-o zi si alte 7 ore in alta zi, totusi este o perioada consecutiva de lucru de 21 zile calendaristice evidentiata in pontaj si atunci, cred ca singura varianta posibila care ar permite pastrarea acestui mod de lucru ar fi modificarea orara a turei, inclusiv a pontajului, in speta 12:00-23:59/00:01-12:00, in acest caz, nu mai exista o prioada de lucru consecutiva de 14 zile intrucat pe timpul schimbului de noapte in pontaj se poate evidentia o perioada de repaus de 2 zile calendaristice, chit ca diferenta se face la nivel de minute.

Alte discuții în legătură

Evidentierea pontajului de tip 12/24. alexandru777 alexandru777 Buna seara, Va rog respectuos sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele particularitati de completare a pontajului pentru 12 cu 24, program de lucru intre ... (vezi toată discuția)
Repaus minim dupa tura de 12 ore noaptea Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca un angajat lucreaza in ture de 12 ore (7:00-19:00 si 19:00-7:00) si dupa tura de zi (7:00-19:00) ... (vezi toată discuția)
Dupa cate ture lucrate continuu, se dau liberele Elisaaa Elisaaa Buna ziua! Lucrez intr-un spital in ture,( 8 h /zi ) dupa cate zile lucrate consecutiv avem dreptul la liber? Dupa cate ore lucrate avem dreptul sa ne ... (vezi toată discuția)