avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repaus cumulat in cazul turei de 12/24 in program ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repaus cumulat in cazul turei de 12/24 in program continuu

Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti daca in cazul lucrului in tura continua de 12/24 (institutia functioneaza in regim permanent, fara interuperi, deci in fiecare zi de sambata si duminica precum si in toate sarbatorile legale de peste an) cu rotirea a trei schimburi din cinci pe o perioada de 21 zile calendaristice consecutive, (exista o tura tampon care cumuleaza liberele cumulate si una care efectueaza concediul legal) se supune sau nu restrictiei a maximum 14 zile de lucru consecutive conform Codului Muncii si daca repausul saptamanal aferent perioadei de lucru mentionate poate fi cumulat in 5 zile libere si o zi suplimentara bagata la plata si nu in doar 4 zile libere ca in cazul celor 14 zile lucrate. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:02, 21 August 2019
Corect, noi angajatii lucram in fiecare zi, fie in program normat de lucru de 8 ore, fie in regim de tura de 12/24 ore si asta pentru ca institutia functioneaza in regim de "foc continuu" adica 24/24 ore. Ceea ce am vrut sa subliniez, si pentru care am solicitat in mod respectuos un raspuns, a fost legat de regimul de tura de 12/24 in care se lucreaza consecutiv 21 zile cu repaus cumulat de 5 zile si o zi care intra la plata ore suplimentare si daca acest regim se supune, sau nu, constrangerii celor 14 zile de lucru consecutiv dupa care este obligatoriu repausul de 4 zile.
Legal nu aveti cum sa lucrați continuu 21 de zile ...legea prevede ca repausul cumulat se acordă dupa o perioada lucrata de 14 zile consecutive.

Situatia dvs poate fi sesizată ITM-ului.
Stimate domn, acest mod de lucru, dupa stiinta mea este experimental si este de foarte putin timp adoptat, si tot dupa stiinta mea exista cel putin acordul tacit al angajatilor care prefera acest sistem in primul rand datorita celor 5 zile libere cumulate (adica o saptamana de lucru), acest lucru putand fi interpretat si ca o mini-vacanta si apoi datorita unei lipse acute de personal. Exista toate sansele ca totul sa fie temporar si stiu ca deja au fost demarate demersuri pentru reglementarile necesare pentru a se intra in legalitate in cel mai scurt timp posibil, adica liberele cumulate sa se acorde dupa cele 14 zile lucrate consecutiv, insa pe mine m-a interesat in mod deosebit daca sistemul de lucru despre care v-am intrebat poate fi implementat pe o perioada mai lunga de timp fara sa existe riscul unei sanctiuni din partea ITM. Si in sprijinul ideii mele avansasem acea ipoteza de lucru cu stabilirea intervalului orar de lucru a turelor intre orele 12:00-23:59 si 00:00-11:59 pentru ca in felul asta, din punct de vedere calendaristic si al pontajului, ar fi evidentiata lipsa consecutivitatii celor 14 zile lucrate. Oricum, va multumesc inca o data pentru amabilitatea de care ati dat dovada prin faptul ca ati raspuns intrebarilor mele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este problema angajatorului daca il implementeaza sau nu, iar ITM-ul va decide în caz de control daca il accepta sau nu, daca avizeaza sau nu un astfel de program de munca ....
Din punctul meu de vedere, legea este clara in ceea ce priveste acordarea repausului cumulat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evidentierea pontajului de tip 12/24. alexandru777 alexandru777 Buna seara, Va rog respectuos sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele particularitati de completare a pontajului pentru 12 cu 24, program de lucru intre ... (vezi toată discuția)
Repaus minim dupa tura de 12 ore noaptea Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca un angajat lucreaza in ture de 12 ore (7:00-19:00 si 19:00-7:00) si dupa tura de zi (7:00-19:00) ... (vezi toată discuția)
Dupa cate ture lucrate continuu, se dau liberele Elisaaa Elisaaa Buna ziua! Lucrez intr-un spital in ture,( 8 h /zi ) dupa cate zile lucrate consecutiv avem dreptul la liber? Dupa cate ore lucrate avem dreptul sa ne ... (vezi toată discuția)