avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie

Buna, numele meu este Madalina.
In urma cu câteva zile am aflat ca sunt însărcinată in 8 săptămâni, între timp actual angajator, înainte de a apuca eu sa duc adeverința de la medic, mi-a încetat contractul de munca având in vedere ca era încheiat pe o perioada determinata.
Anterior acestui job am lucrat in perioada Iunie 2018-28 mai 2019 in cadrul altei companii.
Angajarea in cadrul celei despre care va povesteam anterior a avut loc in data de 04.06.2019.
In aceste condiții pot beneficia de indemnizația de creștere a copilul?
Ma afectează perioada acea de întrerupere între cele 2 job-uri?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:15, 11 Octombrie 2019
Buna ziua,
Care este data probabila a nasteri?
Angajatorul, chiar daca ii aduceata acea adeverinta, nu era obligat sa va prelungeasca contractul de munca incheiat pe perioada determinata.
Art. 23 din OUG 158/2005 spune:
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
(2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(la 04-11-2014, Alin. (2) al art. 23 a fost modificat de pct. 4 al art. V din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 68 din 21 octombrie 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 803 din 4 noiembrie 2014. )
(3) În situațiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul al indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Data nașterii este in luna mai 2020
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2019
mmada28, utilizator
Perioada eligibila, cele 24 de luni ... este Iunie 2018- Mai 2020
Din Iunie 2018 pana in Mai 2019 aveti 12 luni lucrate.
La noua firma cate luni ati lucrat?
Aveti doua posibilitati:
Fie asteptati o perioada fara venituri si intrati in concediul maternal, conform articolului de mai sus
Fie va inscrieti ăentru indemnizatia de somaj, de acolo puteti intra in concediul maternal si cel de crestere copil-CCC ( pe perioada acestor concedii se suspenda plata indemnizatiei de somaj, urmand a se relua, daca nu va angajati, dupa perioada de CCC).
Dazavantajul la a doua varianta este ca suma platita sub forma de indemnizatie de somaj intra la calcului indemnizatiei pentru CCC, putand rezulta o indemnizatie mai mica, daca ati avut un salariu mai mare ca cel minim pe economie, in perioada lucrata
La a doua...o sa stati o perioada fara venituri...
Mai asteptati si alte sugesti si decideti apoi.
Sarcina usoara
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2019
Ionut.ion, utilizator
mmada28 a scris:

Data nașterii este in luna mai 2020




iunie 2018 - mai 2020 este perioada eligibila pentru CCC

Perioada luata in calcul : Iunie 2018 - mai 2019 (12 luni) , iunie 2019 ....

Cand v-a incetat al doilea c.i.m. ?
cel de-al doilea contract mi s-a încheiat in data de 8.10.2019

Alte discuții în legătură

Indemnizatie Andreea120 Andreea120 Buna ziua sunt insarcinata in 8 saptamani si as vrea sa stiu daca întrerup acum contractul de munca mai pot primi indemnizație? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Endra Endra Legat de indemnizatie crestere copil. Legea prevede ca trebuie sa am 12 luni consecutive “lucrate\" in ultimii doi ani. Eu am 11 luni consecutive iar in a ... (vezi toată discuția)
Info concediu creștere copil Pantelimon Georgiana Pantelimon Georgiana Buna ziua! Daca am cele 12 luni pentru concediu creștere copil din doua contracte de munca mai pot beneficia de acest concediu ? (vezi toată discuția)