avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa perioada de indemnizatie de 2 ani de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa perioada de indemnizatie de 2 ani de crestere copil

doresc sa stiu daca pot beneficia de somaj,din ianuarie termin perioada de 2 ani
de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului si marea mea problema este
ka fostul patron vrea sa ma bage in somaj deoarece este afectat de criza si la
firma lucrurile nu merg deloc bine.astept opiniile voastre daca am dreptul legal
sa beneficiez de somaj.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 14:13, 30 Decembrie 2009
da, cic este considerat vechime si contributie la cas, in concluzie puteti intra in somaj fara nici un fel de problema.
deci daca patronul imi da actele si cartea de munca inchisa cu articolul 55/b din cate
stiu eu sau alt art.,din punct de vedere legal pot beneficia de somaj.si cumva stiti
care ar fi perioada???cu multumiri
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
ATENTIE!
1. Daca inceteaza CIM cu art.55b din Codul muncii (acordul partilor) sau cu art.79 din Codul muncii (demisie) nu beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze CIM cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea locului de munca).
articolul indicat de catre colegul nostru este corect (65) nu 55b.Ne cerem scuze pentru neconcordanta...:worthy:

Alte discuții în legătură

Conditii de a lua somaj lucianlucian lucianlucian Buna ziua Ce trebuie sa fac pentru a lua indemnizatia de somaj? Lucrez la o firma de 3 ani si nu mai pot face fata programului (sunt sofer pe camion si nici ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc iosifnagy iosifnagy Buna Seara! Sotia mea este in concediu de maternitate pana la sfarsitul lunii aprilie.De la fostul loc de munca i sa spus ca momentan nu mai au nevoie de ... (vezi toată discuția)
Calcularea cuantumului indemnizatie de somaj ika ika In data de 27.06 2008 am incetat contr. de munca cf. art.55 lit b ,.codul muncii ,am primit cu titlu de sume salariale o suma de bani pt. care s-au retinut ... (vezi toată discuția)