avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul pentru regulamentul condominiului: au acest ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul pentru regulamentul condominiului: au acest drept și proprietarii care nu sunt membri ai asociației?

Buna ziua,

Am urmatoarea nedumerire si va rog frumos sa ma sprijiniti cu o clarificare pe legea asociatiilor de proprieari 196/2018, privind votul pe regulamentul condominiului:
Stim ca intr-un condominiu nu toti proprietarii sunt si membri ai asociatiei de proprietari.
Stim ca adunarea generala e formata doar din proprietarii care sunt membri ai asociatiei de proprietari, conf art 47 alin( 2), dar in art 22 alin (2) se precizeaza ca regulamentul
condominiului se adoptă în adunarea generală a asociaţiei de proprietari cu acordul majorităţii proprietarilor din condominiu, nu zice cu acordul majoritatii proprietarilor prezenti la adunarea generala.

In aceasta situatie, pentru dezbaterea si votarea regulamentului, in adunarea generala au dreptul sa participe si chiar sa voteze si proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari?
Dvs cum intelegeti aplicarea in practica a art 22 alin (2)?

Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Au dreptul sa participe,dar nu au dreptul sa voteze. Asa ca nu le luati in seama voturile.
Atunci prezenta se face doar cu proprietarii membri ai asociatieie care au si dreptul sa voteze, iar majoritatea se stabileste in functie de totalul membrilor cu drept de vot. Sigur vor fi unii care vor zice ca trebuie acordul majorităţii proprietarilor din condominiu, asa cum zice art 22.
Legiuitorul a prevazut fara exceptie sau derogari drepturi si obligatii proprietari si membrii proprietari
In speta,la adunarea generala voteaza toti participantii indiferent daca sunt sau nu membrii proprietari
Se iau in considerare inclusiv delegatiile
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2018, art. 47. -(2) Adunarea generală este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca e corect cum spune Ynocenta, nu e totusi un conflict cu art 47, asa cum precizeaza si mira55 si totodata cu art 48 sau cel putin creeaza o confuzie in respectarea si aplicarea acestor articole?
" (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentanţi care au o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarii în numele cărora votează.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociaţiei de proprietari,.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi pe bază de tabel convocator sau prin poştă cu scrisoare recomandată, .."
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
casutza, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua articolul 51 din legea nr. 196/2018 se spune ca adunarea ... eugarizan eugarizan Buna ziua Articolul 51 din legea nr. 196/2018 se spune ca Adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste cu acordul a doua treimi din numarul ... (vezi toată discuția)