avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... E legală o Asociație de Proprietari știind că nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

E legală o Asociație de Proprietari știind că nu există la Judecătorie dovada că proprietarii acelei Asociații sunt și membri ai ei, semnatari ai Acordului de Asociere (cu drepturi depline, inclusiv de a vota în Adunările Generale) - Legea 196/2018, art.

Vă întreb pe cei care activează sau citesc postările de pe acest Forum (în special pe conducătorii de Asociații de Proprietari sau pe cenzori ori avocați) dacă este legală o Asociație de Proprietari (ca persoană juridică), știind că nu există la Judecătorie dovada în actele constitutive și în Acordul de Asociere precum că proprietarii Asociației respective sunt și membri ai Asociației de Proprietari, semnatari ai Acordului de Asociere (cu drepturi depline, inclusiv de a vota în Adunările Generale), așa cum obligă Legea nr. 196/2018, la art. 16 și mai ales la art. 17 ...
DACĂ PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI A RESPECTAT ȘI APLICAT ACESTE DOUĂ ARTICOLE, ASOCIAȚIA SE POATE CONSIDERA CĂ ESTE ÎN LEGALITATE, ALTFEL NU MAI POATE EXISTA CA PERSOANĂ JURIDICĂ LEGALĂ, DEOARECE NU ARE MEMBRII ASOCIAȚI LEGALIZAȚI, ÎNSCRIȘI LA JUDECĂTORIE CU ACTE ADIȚIONALE DE ADEZIUNE LA ASOCIAȚIA DVS. (ne-membrii asociați nu au dreptul legal de a vota în Adunările Generale anuale) !
Art. 17. - (2) Statutul și Acordul de Asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de Asociere trebuie să conțină:
a) adresa și individualizarea proprietății individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele și prenumele tuturor proprietarilor asociați;
c) descrierea proprietății, cuprinzând: descrierea Condominiului, structura Condominiului, numărul de proprietăți individuale structurate pe număr de camere, numărul spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, suprafața terenului aferent Condominiului, numărul Cadastral sau Topografic al imobilului şi numărul de Carte Funciară, pentru imobilele înscrise în evidențele de Cadastru şi Carte Funciară;
d) enumerarea şi descrierea părților aflate în proprietate comună, precum şi regulile de folosință a părților comune potrivit prezentei legi;
e) Cota-Parte Indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună;
f) declarațiile pe propria răspundere ale proprietarilor privind informațiile referitoare la Suprafețele Utile şi construite în situația în care acestea diferă de cele înscrise în actele de proprietate asupra locuinţelor sau a spaţiilor cu altă destinaţie.
(7) Înscrierea ulterioară în Asociaţie a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociaţiei de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adiţional la Acordul de Asociere. Prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, actele adiţionale se ataşează dosarului de înfiinţare a Asociaţiei, se păstrează la sediul Asociaţiei şi se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de Asociere şi Statutul Asociației de Proprietari, actualizate, se depun de către preşedintele Asociaţiei de Proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la Judecătoria în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
(9) Odată cu pierderea calității de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociații de Proprietari.

Pentru a constata ilegalitatea unei Asociații de Proprietari e suficient să citiți Art. 17, alin. 3, literele a, b, c și d, și mai ales alin. 7, 8 și 9 (orice modificare a Statutului și a Acordului de Asociere se face prin depunerea acestor acte vitale, actualizate obligatoriu, la Judecătorie).
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: 68Ella , utilizator 15:57, 25 Noiembrie 2021
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Repetati subiectul pe care l-ati deschis in numeroase topicuri si la care ati primit de-a lungul timpului raspunsuri de la mai multi utilizatori
Reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari sunt alesi de catre participantii la adunarea generala
Daca aveti cunostiinta ca nu au fost respectate dispozitiile in domeniu,aveti ocazia in temeiul disp L nr 196/2018 sa convocati adunare generala ,sa clarificati statutul proprietarilor au sau nu acord de asociere,sa alegeti echipa manageriala responsabila care sa desfasoare acte si actiuni pentru actualizare formalitati
Succes !
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu au semnat cei care apar în acte asociația nu este legal constituită.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Dacă nu au semnat cei care apar în acte asociația nu este legal constituită.

POATE N-AM FOST PREA EXPLICIT.
Eu am întrebat dacă o Asociație de Proprietari mai poate fi legală ca persoană juridică de drept privat (ca Asociație, membrii asociați trebuind să fie „legalizați” la Judecătorie, conform Legii nr. 196/2018, art. 17, alin. 8) în cazul în care membrii semnatari ai Acordului de Asociere din 1997 nu mai figurează ca proprietari (ca membri asociați), deoarece niciun act constitutiv nu s-a mai modificat din 1997, de la înființarea Asociației și marea majoritate a acestor foști membri ori au decedat, ori nu mai sunt proprietari, deci nu mai sunt nici membri ai Asociației ... iar cei care au devenit ulterior proprietari n-au semnat niciun act adițional de adeziune pentru a fi membri ai Asociației.
Precizez pentru cei care nu știu, că așa-zisa Asociație a noastră are în componență 458 de proprietăți, situate în 9 blocuri și 28 de scări, multe la distanțe mari unele față de altele.
Am dreptate când afirm că o Asociație, dacă nu se știe câți membri proprietari are, e total ilegală ca entitate juridică ?
Este explicit Art. 47 din Legea nr. 196/2018: alin.(2) Adunarea Generală este alcătuită din TOȚI PROPRIETARII MEMBRI ai Asociației de Proprietari.
Este evident că dacă șefii Asociațiilor de Proprietari nu aduc dovada precum că Adunările Generale anuale au fost alcătuite doar din membrii proprietari, acestea au fost ilegal convocate și hotărârile luate devin nule absolut, sentința fiind aplicată retroactiv, ulterior urmând să apară multe probleme de legalitate a acestor false Asociații care nu respectă legislația din domeniu, să știe măcar câți membri proprietari mai are în componență, pentru ca hotărârile luate în A.G. să nu se anuleze retroactiv !
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
flory_mr, utilizator
Eu voi invoca mereu în procesele mele împotriva Asociației de Proprietari de care aparțin forțat (e valabil pentru orice proprietar care sesizează alegerea ilegală a „șefilor” Asociației de Proprietari), următoarele articole din Legea nr. 196/2018, care vor putea demite de urgență președintele Asociației și pe cei maxim 4 membri ai Comitetului Executiv (toți fiind ilegal aleși dacă nu dovedeau că erau MEMBRI ASOCIAȚI la momentul candidaturii în cadrul Adunării Generale anuale), știind că EI NU AU AVUT ȘI NU AU CALITATEA DE MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CADRUL ASOCIAȚIEI NOASTRE (conform art. 2, literele a și o, MEMBRU al Asociației de Proprietari este PROPRIETARUL SEMNATAR AL ACORDULUI DE ASOCIERE, care figurează în Registrul Public Special al persoanelor juridice din cadrul Judecătoriei locale).
E suficient să prezint Instanței Acordul de Asociere și Statutul Asociației noastre, care sunt aceleași de acum ... 23 de ani (cu așa-ziși membri din 1997, actualmente ... DECEDAȚI ȘI NE-PROPRIETARI), și Instanța va fi obligată SĂ ANULEZE RETROACTIV ORICE DOCUMENT SEMNAT DE PERSOANE CARE NU AU AVUT ȘI NU AU NICIO CALITATE ÎN CADRUL PERSOANEI JURIDICE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI !!!
Art. 27. - (Doar) TOȚI PROPRIETARII MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU DREPTUL SĂ PARTICIPE, CU DREPT DE VOT, LA ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă ȘI SĂ FIE ALEȘI ÎN STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (în conducerea respectivei Asociații).
Art. 54. - (1) Membrii Comitetului Executiv SUNT DESEMNAȚI DE CĂTRE ADUNAREA GENERALĂ a Asociației de Proprietari, DINTRE MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Art. 56. - (1) Președintele Asociației de Proprietari este candidatul, MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ales prin voința sa și a jumătate plus unu DIN NUMĂRUL PROPRIETARILOR PREZENȚI ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE. ♦ NOTĂ: Dacă președintele oricărei Asociații de Proprietari din România își încalcă atribuțiile (obligațiile) explicite prevăzute în Legea nr. 196/2018, articolul 57 (mai ales literele a, c, d, e, i, j, k, n, o, r și s), plus articolele 53. 54, 55, 56 și 58, va fi amendat fără dubii de către cei din Primăria și/sau din Poliția Locală cu sume cuprinse între 2.500 de lei și 5.000 de lei, conform art. 102, alin. 1 litera e -
[ link extern ]
Art. 57. - PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE URMĂTOARELE ATRIBUȚII:
c) SUPRAVEGHEAZĂ ȘI URMĂREȘTE CORECTA PUNERE ÎN APLICARE A HOTĂRÂRILOR ADUNĂRII GENERALE, respectarea prevederilor Statutului și Acordului de Asociere și aplicarea deciziilor Comitetului Executiv;
d) ADUCE LA CUNOȘTINȚĂ PROPRIETARILOR PREVEDERILE STATUTULUI și Regulamentului Condominiului;
k) ÎNTOCMEȘTE TABELUL NOMINAL CONVOCATOR (...) pentru Adunările Generale și ASIGURĂ SEMNAREA ACESTUIA DE CĂTRE PROPRIETARII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI;
o) ÎN CAZUL MODIFICĂRII CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI, PREȘEDINTELE CONVOACĂ ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU MODIFICAREA CONFORMĂ A STATUTULUI ASOCIAȚIEI;
Art. 104 alin. (2) - Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează Statutul Juridic obținut la data înființării acestora, DAR SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin 1/2 + 1 din numărul PROPRIETARILOR DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi;
d) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere (...) a proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, AVÂND CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună A IMOBILULUI, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii DIN CONDOMINIU;
o) MEMBRU al Asociaţiei de Proprietari - PROPRIETARUL SEMNATAR AL ACORDULUI DE ASOCIERE sau al unei cereri depuse la Asociaţie;
v) STATUT - act cuprinzând ansamblul de dispoziţii, adoptat de cel puţin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, prin care SE REGLEMENTEAZĂ SCOPUL, STRUCTURA ȘI MODUL DE FUNCȚIONARE ȘI DE ORGANIZARE a Asociaţiei de Proprietari, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI. (...)
Art. 47. - (2) Adunarea Generală este alcătuită din TOȚI PROPRIETARII MEMBRI ai Asociației de Proprietari. (...)
Art. 48. - (1) ADUNAREA GENERALĂ POATE ADOPTA HOTĂRÂRI DACĂ MAJORITATEA PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI SUNT PREZENȚI PERSONAL SAU PRIN REPREZENTANȚI CARE AU O ÎMPUTERNICIRE SCRISĂ ȘI SEMNATĂ DE CĂTRE PROPRIETARII ÎN NUMELE CĂRORA VOTEAZĂ.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de 1/2 + 1 DIN MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, întrunirea Adunării Generale se suspendă și SE RECONVOACĂ (...) NUMAI ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL 47.
(3) La Adunarea Generală Reconvocată HOTĂRÂRILE POT FI ADOPTATE (doar) DACĂ EXISTĂ DOVADA CĂ TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU FOST CONVOCAȚI PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL CONVOCATOR sau pentru cei ne-anunțați, prin Poştă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire ȘI prin afișare la Avizier (...).
(4) Hotărârile Adunării Generale a Asociației de Proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii DIN CONDOMINIU care nu au fost prezenți la Adunarea Generală, precum și pentru proprietarii CARE NU SUNT MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
(5) HOTĂRÂRILE LUATE ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE ALIN. (1) - (4), OBLIGĂ TOȚI PROPRIETARII SĂ PARTICIPE, ÎN PROPORȚIILE STABILITE DE ADUNAREA GENERALĂ, LA PLATA LUCRĂRILOR, PRECUM ȘI LA CHELTUIELILE DE FUNCȚIONARE, ADMINISTRARE, ÎNTREȚINERE ȘI DE ÎNLOCUIRE A PĂRȚILOR COMUNE SAU A ELEMENTELOR TRANSFORMATE SAU CREATE.
Art. 53. - Adunarea Generală a PROPRIETARILOR MEMBRI ai Asociației de Proprietari are următoarele ATRIBUȚII:
a) ALEGE ȘI REVOCĂ DIN FUNCȚIE președintele, membrii Comitetului Executiv și cenzorul;
b) ADOPTĂ ȘI MODIFICĂ STATUTUL și Regulamentul Condominiului;
d) ADOPTĂ ȘI MODIFICĂ BUGETUL DE VENITURI ȘI CHELTUIELI;
e) ADOPTĂ HOTĂRÂRI PRIVIND EXECUTAREA LUCRĂRILOR DE ÎNTREȚINERE, REPARAȚII, MODERNIZARE, CONSOLIDARE și reabilitare termică și eficiență energetică A CONDOMINIULUI;
g) ADOPTĂ HOTĂRÂRI ASUPRA FONDULUI ANUAL DE SALARII ȘI INDEMNIZAȚII;
h) ADOPTĂ HOTĂRÂRI ASUPRA CUANTUMULUI INDEMNIZAȚIILOR, precum și asupra NUMĂRULUI ȘI FUNCȚIILOR PERSONALULUI ÎNCADRAT CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ SAU CU CONTRACT DE PRESTĂRI SERVICII ÎN CADRUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (...), dar și asupra VALORII și a modalităților de contractare, ÎN LIMITA BUGETULUI DE VENITURI ȘI CHELTUIELI;
i) STABILEȘTE MODALITĂȚILE ȘI TRANȘELE DE PLATĂ A CONTRIBUȚIILOR FIECĂRUI PROPRIETAR, PENTRU FIECARE DINTRE CATEGORIILE DE CHELTUIELI, conform reglementărilor în vigoare;
j) STABILEȘTE SISTEMUL DE PENALIZĂRI pentru restanțele afișate pe lista de plată ce privesc cheltuielile Asociației de Proprietari, conform prevederilor legale în vigoare;
k) MANDATEAZĂ președintele și Comitetul Executiv PENTRU ANGAJAREA ȘI ELIBERAREA DIN FUNCȚIE A ADMINISTRATORULUI, CENZORULUI sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări A CONDOMINIULUI;
m) exercită alte atribuții care i-au fost conferite prin Statut, prin Acordul de Asociere sau PRIN VOTUL PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAȚIEI.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2020
flory_mr, utilizator
flory_mr Un an si aproape jumatate mai tarziu, am adresat aceeasi intrebare! ;) Eu am luat-o de la "coada" Legii196/2018, art. 104 alin (2). , respectiv sa fim lamuriti, chiar si in ceasul al 'n-spelea ce inseamna exact in termeni corecti, juridici...(2) Asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează
statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa [/b]în
conformitate cu prevederile prezentei legi. Intreb si eu, deoarece eu inteleg ca primele articole sunt dedicate EXCLUSIV acelora care NU au avut forma juridica de Asociatie de PROPRIETARI nici pana la data intrarii in vigoare (sper sa nu gresesc calculul, dar zic 28 sept 2018, conf. art. 109 din L196/2018!!! ) CI au fost doar Asociatii de LOCATARI! Pe cale de consecinta, e firesc sa te minunezi "Mai, cineva isi rade de noi toti!! Inclusiv legiuitorul punandu-ne s-o luam mereu de la 0(zero)! dar ..poate gresesc eu ca nu pricep limba romana!!! Ma "consolez" vazand ca mai e unul ca si mine! Om fi oare..singurii?? N-as prea crede!!! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președintele și membrii comitetului executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în acordul de asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea asociației. flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale ... (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)