avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... anexa 14 somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

anexa 14 somaj

buna ziua,
ianuarie-decembrie 2009 am lucrat la o firma de la care am plecat cu art 55, decizia de comun acord, pt ca nu au vrut sa ma bage in somaj.
anul acesta am mai lucrat luna mai la o firma, si din august, deci august noiembrie la alta firma, firma care ma da si in somaj; am intrebat, am un an si 4 luni vechime in ultimii 2, am dreptul.
la dosarul de somaj imi cere o anexa, anexa 14, un tipizat pe care cele trei firme la care am lucrat in ultimii doi ani trebuie sa il competeze, respectiv sa treaca acolo documentele cu care s-a facut plata cas-ului.
problema mea e urmatoarea: firma la care am lucrat anul trecut nu vrea sa-mi dea aceasta anexa, contabila de acolo zice ca firma nu s-a obligat sa ma dea in somaj, si ca nu imi da nimic. I-am explicat ca nu are legatura decizia de incetare cu anexa 14, nu reusim sa ne intelegem, ma gandesc ca probabil firma nu a facut plata cas-ului, si daia, dar mai putea sa-mi inchida anul trecut cartea de munca? si ce pot sa fac? pt ca doar fisa lor imi lipseste de la dosarul de somaj, si fara ea nu imi primeste celelalte acte
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
seitanirina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:36, 4 Decembrie 2009
Este rea vointa si puteti sa faceti o reclamatie la Inspectia Muncii, poate revin la sentimente mai bune.
Depuneti o cerere scrisa la fostul angajator cu datele dumneavoastra de identificare , perioada lucrata si motivul pentru care cereti datele solicitate . Anexati la cerere si formularul tip necesar la AJOFM. Luati numar de inregistrare . Daca refuza primirea cererii o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire . Conform legii 76/2000 fostul angajator este obligat sa va elibereze datele necesare . In caz de refuz faceti sesizare la AJOFM .
Va recomand sa faceti o solicitare in scris la firma care refuza sa va acorde acel document, in care sa mentionati ca in conformitate cu prevederile CIM pe care l-ati avut dar si a prevederilor codului muncii, angajatorul este obligat sa va acorde acea adeverinta. Mentionati deasemenea ca in cazul unui refuz din partea lor veti fi in imposibilitatea de a va inscrie pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, caz in care va veti adresa instantei de judecata si veti cere de la aceasta firma daune interese in suma drepturilor de somaj pe care nu le-ati primit. De regula asemenea amenintari pun in miscare persoanele care din lene sau nesimtire refuza sa isi faca treaba. Nu uitati ca aceasta solicitare sa o depuneti la fostul angajator cu numar de inregistrare.

Va recomand in acelasi timp sa solicitati la agentia de somaj dovada de stagiu de cotizare.

Si ca sa nu ramaneti doar la faza de amenintari..... puteti face o plangere la ITM in care sa mentionati ca fostul angajator nu doreste sa isi respecte obligatiile.
1. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
2. Asadar faceti o reclamatie la ITM si la AJOFM si aratati-le si textul de lege de mai sus sa se vada ca este si obligatia lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare adeverinta stagiu de cotizare pentru depunerea dosarului de somaj AltaMihaela AltaMihaela Buna ziua, Am nevoie de adeverinta cu stagiul de cotizare (anexa 26) pentru a-mi depune dosarul de somaj. Pot obtine aceasta adeverinta de la ITM sau de la ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj maria822 maria822 De trei luni lucrez la o firma, dar din pacate am fost trimisa in somaj.Inainte de aceste trei luni lucrate, am fost in concediu pt. ingrijire copil timp ... (vezi toată discuția)
Reclamatie firma mamaruta2008 mamaruta2008 buna ziua, ma aflu in situatia urmatoare. la sfarsitul lunii august mi s-a incheiat contractul cu art. 65 (din motive neimputabile) si de atunci tot ... (vezi toată discuția)