avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Alocatie incasata necuvenit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Alocatie incasata necuvenit

Sotul lucreaza in alta tara. Tot timpul a spus ca nu ia alocatia de acolo ca dureaza etc.
Am primit de la Agentia de plati cum ca am de dat inapoi statului roman banii de alocatie incasata de mine necuvenit, pe foaie scriind in ce luni a fost incasata, deci logic ca el o ia in acea tara.
Avand in vedere ca eu cresc copilul ce este de facut sa iau eu alocatia din tara aceea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Diamandi , utilizator 12:36, 28 Ianuarie 2020
Dvs. nu puteţi lua alocaţia din respectiva ţară, este dreptul celui care lucrează acolo, pentru calitatea lui de părinte.
Ceea ce puteţi face dvs. este să mergeţi la Ajpis, să arătaţi că dvs. şi copilul locuiţi în Romania şi cereţi ca alocaţia de stat din ţară să vă fie dată dvs. În această situaţie, el va incasa în ţara respectivă diferenţa dintre alocaţia de acolo şi cea de aici.
Eu aici iau alocatia din Romania, care este de 150 lei. El acolo ia 500 lei din cate am citit. Nu mi se pare normal sa ia alocatie deoarece el nu creste copilul si nici sa imi vina mie instiintare sa dau statului roman banii mei de alocatie inapoi pt ca o ia el acolo pe cealalta...
Eu v-am explicat ce trebuie să faceţi.Statul german aşa procedează:dă ajutor pentru părintele care are copil în intreţinere, adică autoritate părintească comună. În cazul dvs., trebuie să mergeţi la AJPIS să lămuriţi situaţia. Aveţi venituri aici?

Membrii familiei locuiesc în altă țară

"Dacă unii membri ai familiei dumneavoastră nu locuiesc în țara în care sunteți asigurat, ați putea avea dreptul la prestații familiale din mai multe țări.

În astfel de cazuri, autoritățile naționale din țările implicate vor analiza situația ambilor părinți și vor decide ce țară poartă responsabilitatea principală pentru plata prestațiilor. Decizia se va lua în conformitate cu „ regulile de prioritate".
Regulile de prioritate

În general, țara care poartă responsabilitatea principală pentru plata prestațiilor este țara în care aveți drepturi la prestații sociale în baza faptului că lucrați sau desfășurați activități independente pe teritoriul său (dumneavoastră sau soțul/soția).
Dacă beneficiați de astfel de drepturi în două țări, responsabilitatea de a plăti îi revine țării în care locuiesc copiii și în care lucrează unul dintre părinți. Dacă niciunul dintre dvs. nu lucrează în țara în care locuiesc copiii, veți primi prestații din țara în care nivelul acestora este cel mai ridicat.
Dacă aveți dreptul la pensie în două țări, responsabilitatea de a plăti îi revine țării în care locuiesc copiii și care plătește una dintre pensiile respective. Dacă niciunul dintre dvs. nu primește pensie în țara în care locuiesc copiii, veți primi prestații din țara în care ați fost asigurat sau în care ați locuit mai mult.
Dacă dreptul dumneavoastră la prestații familiale se bazează pe rezidența în două țări, responsabilitatea de a plăti îi revine țării în care locuiesc copiii."

La AJPIS am platit alocatia incasata de mine necuvenit chipurile, in conditiile in care sotul spune ca nu ia alocatia acolo. Dansii au spus ca pot face cerere sa mi se dea mie alocatia lui, pentru ca eu cresc copilul.
Tara este Danemarca si ce am gasit pe net nu ma lamureste, din pacate si nu stiu cum sa mai caut, pentru ca ceva e necurat la mijloc pe partea sotului.
Dvs. aveţi de făcut cerere doar aici, în Romania, fiindcă aici locuiţi cu copilul. Probabil nu obţineţi venituri aici, de aceea soţul a solicitat pensia alimentară acolo.
Căutaţi pe internet instituţia care se ocupă cu alocaţia copiilor în Danemarca, scrieţi datele soţului şi cereţi informaţia dacă primeşte de la statul danez pensie de intreţinere.Dacă vă răspunde că sunt date confidenţiale, cereţi AJPIS să ceară informaţiile.
aveți drepturi la prestații sociale în baza faptului că lucrați sau desfășurați activități independente pe teritoriul său (dumneavoastră sau soțul/soția).


Vedeţi că prestaţiile se referă la locul în care părinţii obţin venituri.

Alte discuții în legătură

Alocatie incasata necuvenit de sot Diamandi Diamandi Sotul este plecat in Danemarca. Am primit notificare de la Agentia de Plati anul trecut ca eu trebuie sa ii dau statului roman o suma reprezentand alocatie ... (vezi toată discuția)
Alocatia copilului Cristina Luciana Cristina Luciana Unde se vor depune actele pentru alocatia copilului in conditiile in care dorim sa aplicam pentru alocatia europeana, mama si copilul fiind stabiliti in ... (vezi toată discuția)
Alocatie europeana allyyna_r allyyna_r buna ziua, am citit pe undeva ca ....copii ai caror parinti lucreaza in strainatate, pot beneficia de alocatie si din tara respectiva, ...aceasta ... (vezi toată discuția)