Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

sesizare - gura de aerisire astupata

problema mea consta in faptul ca vecina de la etajul inferior ,pozitionat exact deasupra apartamentului meu nu doreste sa schimbe sifonul care este in dreptul gurii de aerisire din baia dumnaei! si-a facut cateva modificari si practic a astupat gura de aerisire,in aceste conditii eu nu pot face niciun fel de reparatie ptr ca dumneaei nu vrea sa isi redeschida gura de aerisire deoarece e astupata si nu doreste sa isi sparga faianta!presupun ca ceea ce a facut dumneai este ilegal instalatorii nu pot intervenii de la mine sa se duca practic 2 metrii pe o gura de aerisire! practic de fiecare data cand folosesc dusul sau chiuveta din baie o inund,nu folosesc baia de 1 saptamana iar dansa nu este de acord cu inlocuirea sifonului din dreptul ei! am incercat sa rezolv pe cale amiabila insa dumneai nu vrea in niciun fel! puteti sa-mi dati un sfat cu privire la aceasta problema! nu incerc sa dau dovada de lipsa de bun simt si sa folosesc in continuare dusul insa numai pot continua in acest mod! va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:09, 13 Decembrie 2009
Incercati sa rezolvati problema pe cale amiabila cu presedintele asociatiei de locatari sau proprietari.
Gura de aerisire, asa cum o denumiti Dv. este de fapt spatiul comun prin care trec coloanele de aductiune a apei si coloanele de evacuare. Acel spatiu a avut initial din proiectare si constructie un anumit aspect care facea posibila interventia la aceste instalatii sanitare, in caz de avarie, indiferent de proportia acesteia, in orice apartament.
Vecina Dv a modificat in proprietatea sa individuala partea care apartine de proprietatea comuna, facand imposibila interventia pe proprietatea comuna in caz de avarie. Am inteles bine, da?

In acest caz aveti la dispozitie pentru orientare HG. 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007, cu privire la functionarea asociatiilor de proprietari urmatoarele articole:
HG.1588/2007
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
.A. Drepturi: (Dv.)
......................
e) sa foloseasca partile comune de constructii si instalatii ale condominiului conform destinatiei pentru care au fost construite;

B. Obligatii: (vecina Dv)
........................
e) sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii, daca ei sau alte persoane care actioneaza in numele lor au provocat daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu;

Art. 13. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructiei, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul asociatiei de proprietari.
(3) Orice modificare a proprietatii individuale se va aduce la cunostinta asociatiei pentru inscrierea in jurnalul evenimentelor din cartea tehnica a constructiei, prin depunerea in copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de receptie si a schitelor.
.....................................................
Nu ne ducem cu gandul tocmai la a cere autorizatie de constructie de la primarie daca a inchis cu faianta acest spatiu comun. Dar, la caz de necesitate cum este acum situatia, este obligata sa dea voie la interventie, sa-si sparga o placa de faianta, doua, atat cat e nevoie. Este obligata. Mergeti cu aceste articole de lege la presedintele asociatiei care sa va insoteasca la apartamentul vecinei Dv. si sa-i puna in vedere sa faca cele necesare pentru reparatie.
Pana una-alta, daca nu doreste s-o faca puneti-o sa semneze pe un PV facut de presedintele asociatiei, ca nu doreste sa-si sparga faianta, impiedicandu-va astfel sa faceti reparatia ....si apoi vedeti-va de imbaiat nestingheriti. Daca va veni cu reclamatii ii aratati PV semnat de ea. In fond ea este cea care are necazul cu inundatia, nu Dv.....:)
In primul topic de la aceasta sectiune, intitulat "Documentatie aferenta...." aveti documentatia completa privind cele 2 legi ale asociatiilor.
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul a obturat aerisirea de la canalizare achif achif Buna ziua Am o problema cu vecinul de sus care a obturat aerisirea de la canalizare si cand trage apa la toaleta imi ia toata apa din sifon (miroase de mor) , ... (vezi toată discuția)
Reparatie defectiune teava comuna scurgere bloc nou. astanesc astanesc Buna ziua Va cer sfatul pentru rezolvarea urmatoarei situatii cu asociatia de proprietari. Locuiesc intr un bloc nou. Vecinul de sub garsoniera in care ... (vezi toată discuția)
Cine plateste distrugerea creata in baie de inlocuirea unei tevi ... zws zws Cine plateste distrugerea creata in baie de inlocuirea unei tevi comune? Buna ziua! In blocul unde locuiesc, pe coloana noastra la unul dintre etaje o teava ... (vezi toată discuția)