avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriere drepturi banesti obtinute la masa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriere drepturi banesti obtinute la masa succesorala

Buna ziua,
Dupa succesiunea facuta de bunica si fratele ei in 2003-2004, Bunica trebuia sa primeasca o sulta din partea fratelui, pe langa terenurile primite. Sulta nu a fost primita. Atat bunica, cat si fratele au decedat, iar mostenitorii fratelui au spus ca dreptul de a primi acea sulta s-a prescris dar ca noi, ca mostenitori ai bunicii, trebuie sa semnam sa poata ei sa faca succesiunea. Asta se intampla undeva anul trecut, noi nestiind nimic de acest lucru, de altfel nici nu am fost citati sa acceptam sau sa renuntam la ceva. Se mai poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: Cristian Costin Miloș , Avocat 10:37, 30 Aprilie 2020
Este adevarat ca dreptul de a cere plata sultei s-a prescris.
Insa, deoarece in hotararea judecatoreasca este mentionata obligatia de plata a sultei in favoarea buncii, atunci cand s-a intabulat dreptul de proprietate asupra imobilului s-a notat si aceasta obligatie. Cei de la OCPI nu vor radia aceasta sulta fara o declaratie din partea dvs, in calitate de mostenitori ai buncii, fara o procedura de oferta de plata si consemnatiune intocmita de un executor sau fara o hotarare judecatoreasca care sa oblige OCPI la radierea sultei. Prin urmare, acum, desi nu mai aveti cum sa ii obligati sa va plateasca suta, pentru ca totusi sulta poate fi platita in mod voluntar, puteti sa negociati cu proprietarii imobilului si sa le puneti la dispozitie declaratia necesara pentru radiere sultei numai in masura in care va platesc sulta sau o alta suma de bani. Altfel, vor fi nevoiti sa promoveze o actiune in instanta, ceea ce in conditiile actuale ar putea dura foarte mult.
Dreptul de a solicita executarea sultei se prescrie in termen de 3 ani.
Trebuie sa faca dovada ca au platit sulta sau sa fie constatata precriptia, altffel vor avea probleme. (care pot fi rezolvate)
Din punctul meu de vedere, puteti negocia semnatura. Dvs obtineti o o parte din sulta iar ei isi rezolva complet problema succesiunii.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2020
Cristian Costin Miloș, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cf. buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un ... valente valente Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un teren care este grevat de o datorie unor rude sub forma de sulta,am cerut in instanta prescriptia ... (vezi toată discuția)
Sulta apartament .... buna ziua , acum 7 ani am cumparat un apartament , in cartea ... lori_ultras lori_ultras Buna ziua , acum 7 ani am cumparat un apartament , in cartea funciara am o sulta de 1300 euro catre un mostenitor care nu a fost gasit la acel moment . in 2015 ... (vezi toată discuția)