avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Radiere sulta din cartea funciară
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Radiere sulta din cartea funciară

In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 persoane au recuperat sulta prin executor judecătoresc si alte 2 persoane pana in ziua de azi nu au pretins nimic.
Anul acesta am intabulat terenul in nume propriu. am facut un extras de carte funciara si a ieșit cu sarcini
Intrbare! Cu radiez din cartea funciara pe bunica decedata si persoanele care nu au pretins sulta. Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2020
tinu78, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 14:26, 26 Noiembrie 2021
Formulati o actiune in instanta prin care sa cereti constatarea faptului ca a intervenit prescriptia dreptului de a cere plata sultei. Cu hotararea judecatoreasca radiati sultele din cartea funciara.
Pe undeva, am si eu cam aceeasi problema. In urma unei hotarari judecatoresti din 2012 pentru o succesiune, socrul meu a avut de platit sulta la doi frati. Cadastrul efectuat pentru terenurile cuvenite sunt ipotecate pana la plata acestor sulte. Socrul meu a platit aceste sulte prin mandat postal cu confirmare de primire dar OCPI Buzau cere ca cei doi frati sa faca si o declaratie notariala prin care sa confirme aceste primiri a sultelor. Intre timp unul din frati a decedat, al doilea are si aceasta declaratie notariala iar in ultima luna a decedat si socrul meu. Va intreb, in acest caz, cum sa procedam deoarece scoaterea de sub ipoteca ne este necesara la efectuarea succesiunii dupa socrul meu. Exista vreo sansa ca aceasta sulta sa fie prescrisa? Multumesc anticipat.


Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2021
gloriajilava, utilizator
Nu este obligatoriu sa radiati sarcina pentru a dezbate succesiunea. Puteti mosteni imobilul grevat de sarcina si o radiati ulterior. Daca unul din cei care era indreptatit sa primeasca sarcina a decedat trebuie sa va adresati instantei. Pe langa ce am scris mai sus, anul trecut, completez cu faptul ca in cererea pe care o vet depune la instanta, va trebui sa solicitati, pe langa constatarea faptului ca dreptul de cere indeplinirea obligatiei de plata a sultei s-a prescris, si obligarea OCPI la radierea sultei.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Intrebarea mea era daca OCPI Buzau poate face aceasta radiere a ipotecii pe baza declaratiei notariale a unui frate 9care inca este in viata) si a confirmarii de primire a sultei a celuilalt frate (decedat intre timp, la fel ca si socrul meu). Ca fapt divers aceste sulte sunt, una de 142 lei si alta de 1235 lei !!!!
Nu. OCPI va radia sultele numai in baza declaratiei date in forma autentica de titularul dreptului, deci de ambii frati. Cu declaratia fratelui in viata (chiar daca el declara ca si fratele lui a primit) se va radia numai sulta in favoarea acestuia.
Exista si o alta posibilitate de radiere a sultei care presupune ca cel obligat merge la un executor judecatoresc, indica datele (CNP si ultimul domiciliu) al celui indreptatit sa primeasca sulta, achita sulta executorului judecatoresc care o depune intr-un cont la dispozitia titularului, trimite o instiintare titularului cum ca suma de bani se afla in contul cutare la dispozitia sa iar apoi emite un proces verbal prin care constata indeplinirea acestei proceduri (numite oferta reala urmata de consemnatiune), proces verbal pe baza caruia OCPI radiaza sulta. Dar in cazul asta chiar trebuie sa platiti din nou sulta, catre executor (doar partea celui care nu este in viata si pentru care nu exista declaratie) si trebuie vazut daca procedura se poate desfasura cata vreme titularul este decedat. Puteti discuta pe tema asta cu un executor judecatoresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere din cf ana301 ana301 buna ziua.puteti sa ma ajutati va rog?in urma unui proces de succesiune a fost inscrisa in cf o sulta si doua somatii pt executare silita . banii au fost ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soți a decedat foarte curând după divorț și partaj. cum poate vinde apartamentul celălalt soț? gro013 gro013 Va rog sa-mi recomandati unde si cum trebuie facuta succesiunea in situatia urmatoare : sotul belgian, decedat in 2007, sotia româncă, au doi copii din ... (vezi toată discuția)
Diviort cu copii și partaj amiabil bogdanA2012 bogdanA2012 Buna ziua, O nelămurire am in cazul unui partaj care s-a facut amiabil si se va termina printr-o tranzactie in fata instantei de judecata. Părtile au ... (vezi toată discuția)