avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Constituire CSSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Constituire CSSM

Buna ziua,

Este corect daca intr-o societate cu 110 angajati componenta CSSM este formata din urmatorii membri (3 reprezentanti angajator si 3 reprezentanti aj lucratorilor + secratar/lucrator desemnat):
a) din partea angajatorului:
- director tehnic&Operational
- sef SIPP
- Coordonator HSE (manager SSM)
- secretar = lucrator desemant
b) din partea angajatilor
3 reprezentanti ai lucratorilor cu absolventi ai cursului SSM de 80, respectiv 40 ore.
Nu sunt sigura ca este corect daca printre reprezentantii angajatorului (in lege scrie angajator sau reprezentant legal) poate fi director tehnic sau trebuie sa fie reprezentant legal, respectiv administratorul firmei.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:27, 4 Iunie 2020
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 58 (1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din următorii
membri:
a) angajator sau reprezentantul său legal;
b) reprezentanţi ai angajatorului cu atribuţii de securitate şi sănătate în muncă;
c) reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor;
d) medicul de medicină a muncii.
(2) Numărul reprezentanţilor lucrătorilor este egal cu numărul format din angajator sau reprezentantul său legal şi reprezentanţii angajatorului.
(3) Lucrătorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire şi protecţie este secretarul comitetului de securitate şi sănătate în muncă.
-art. 62 Angajatorul sau reprezentantul sau legal este presedintele comitetului de securitate si sanatate in munca.
-art. 63 Membrii comitetului de securitate si sanatate in munca se nominalizeaza prin decizie scrisa a presedintelui acestuia, iar componenta comitetului va fi adusa la cunostinta tuturor lucratorilor.
Daca l-a nominalizat pe directorul tehnic ca reprezentant legal in decizie, nu vad vreo problema.
Mi se pare la limita legii, nominalizarea sefului SIPP si chiar a managerului SSM ca reprezentanti ai angajatorului, in conditiile in care practic, in atributiile CSSM se regasesc verificari ale activitatii depuse pe linie de ssm, activitati gestionate practic de catre cei doi lucratori.
Poate fi si un avantaj, lucratorii respectivi sunt in cunostinta de cauza cu politica de ssm a firmei si actioneaza in acest sens.
In CSSM-ul dvs. nu regasesc medicul de medicina muncii.
Am uitat sa-l mentionez si pe medicul de medicina muncii dar este si el inclus.
Tocmai din motivul acesta i-am inclus pe seful SIPP si manager SSM pentru ca ei cunosc activitatea, problematica pe linie de SSM. O sa mai deschid un subiect pe tema CSSM referitor la organizarea comitetelor daca societatea are mai multe puncte de lucru.
Multumesc.
Intr-un mesaj anterior am comentat ca seful SIPP si managerul ssm sunt nominalizati la limita legii. In HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
-Art. 64 (1) La intrunirile comitetului de securitate si sanatate in munca vor fi convocati sa participe lucratorii desemnati, reprezentantii serviciului intern de prevenire si protectie si, in cazul in care angajatorul a contractat unul sau mai multe servicii externe de prevenire si protectie, reprezentantii acestora.
(2) La intrunirile comitetului de securitate si sanatate in munca pot participa inspectori de munca.
Pe cine mai convoaca CSSM, practic pentru a sustine materialele intocmite daca cei doi sunt reprezentanti ai angajatorului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sipp in cssm mvasilescu mvasilescu Va rog sa-mi spuneti daca intr-o unitate cu un singur CSSM conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie poate fi inclus printre reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Cssm ContSters81656 ContSters81656 Componenta CSSM Conform art.58-Hg 1425/2006: (1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din următorii membri: a) ... (vezi toată discuția)
Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)