avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Onorariu autentificare antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Onorariu autentificare antecontract

Salutare,

Imi puteti spune care este modalitatea de calcul a onorariului de autentificare a unui contract de vanzare cumparare pentru o valoare de 15% din valoarea imobilului (avans in speta) in valoare de 9,700 euro?

In Norma privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici din 06.01.2011 cu adaugirile ulterioare este mentionat un onorariu de 150 lei la capitolul Autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind înstrăinarea dreptului de proprietate sau autentificarea promisiunilor pentru constituirea altor drepturi reale imobiliare dacă nu se confirmă şi primirea unei sume de bani;

In 2018 (daca nu ma insel) articolul din legea mentionata a fost abrogat (Pentru antecontractul sau promisiunea de vânzare, onorariul se stabileşte în raport cu valoarea părţii din preţ plătită, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. a). În cazul în care contractul de vânzare-cumpărare se va autentifica la acelaşi birou notarial la care s-a autentificat şi antecontractul de vânzare-cumpărare, din onorariul final stabilit pentru contract se deduce onorariul achitat pentru antecontract. Pentru autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind înstrăinarea dreptului de proprietate sau constituirea altor drepturi reale imobiliare, dacă nu se confirmă primirea unei sume de bani, onorariul se calculează potrivit anexei nr. 1 pct. 6. );

Long story short: m-ar interesa valoarea onorariul de autenficare si modul lui de calcul;
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2020
Cornel_Pop_89, utilizator
In normel anterioare, onorariul pentru promisiunea bilaterala de vanzare nu era de 150 de lei ci de 1% din valoarea achitata dar nu mai putin de 150 de lei.
Articolul pe care il citati (articolul 12 al 6 din OMJ /C/2011) s-a abrogat prin OMJ 3296/C/2011.
Tot aces ultim ordin prevede ca "Onorariile se stabilesc liber între notarul public și solicitant pentru următoarele acte și proceduri notariale: ... q) promisiunea de vânzare;"

Cu alte cuvinte, pentru promisiunea de vanzare, onorariul se negociaza in mod liber intre parti si notar dar acest onorariu nu se mai deduce din onorariul datorat la autentificarea contractului de vanzare.
E fabulos cum pierdeți ceva timp citind niste acte normative care pot sa nu mai fie valabile în loc să întrebați direct la un notar sau mai multi.Intr-un oraș mai mare sunt probabil notari care percep 150 de lei sau mai mult pt o procura nu cred ca o sa găsiți onorarii modice.De obicei răspunde competent la aceste întrebări o dna notar sau care lucrează în cadrul unui birou notarial sper să va lămurească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate notarul sa incaseze onorariu de 1% din antecontract înainte de inregistrarea plății avansului pt proprietate? Mihail850 Mihail850 Bună ziua, Am semnat o promisiune de vanzare pentru un apartament din București cu un notariat (in ianuarie 2020). Desi in momentul in care am semnat ... (vezi toată discuția)
Necesitate incheiere act aditional Ionut Moncea Ionut Moncea Buna ziua, Doresc sa cumpar un loc de parcare, am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare care a expirat in luna Noiembrie 2017 dar nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Documente necesare cumparare casa NituC NituC Buna ziua , Eu si sotia ne-am hotarat sa ne cumparam o casa prin programul prima casa si am inteles ca pe langa avansul de 5 - 10 % pe care trebuie sa il ... (vezi toată discuția)