avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil nerecunoscut
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil nerecunoscut

Am o minune de fetita de 9 luni, in urma unei relatii de scurta durata care nu a functionat - o relatie neformalizata. Mi-am dorit foarte mult un copil si mi-am asumat sarcina si cresterea ei singura, inca de cand am aflat vestea cea buna.
Nu am dorit complicatii si nici sa fie copilul o povara pentru tatal care evident nu si-a dorit-o, asa ca am lasat spatiu pe certificatul de nastere. Am sperat totusi ca vazand-o in poze, tatal va dori sa o cunoasca si sa se implice in viata ei, insa el sustine ca nu va face acest lucru daca noi doi nu avem o relatie traditionala. Eu nu imi doresc insa acest lucru, nu ne potrivim si nu cred ca trebuie sa fortam ceva.
Nici nu as vrea totusi sa o privez de un ajutor financiar. Ne descurcam singure, insa orice venit suplimentar este binevenit pentru cresterea si educatia ei.
Exista o varianta in care el ar putea plati o pensie alimentara, fara a fi trecut pe certificatul de nastere? Nu as vrea sa umblu dupa procuri si semnaturi de fiecare data cand plecam intr-o vacanta sau este nevoie de aprobarea tatalui - mai ales ca nici el nu isi doreste sa se implice.
Eu i-am trimis la fiecare zi de nastere (1 luna, 2 luni, etc) filmulete si fotografii cu fetita insa tot ce spune este sa vin eu singura la el sa vorbim - nu imi doresc acest lucru. Vreau doar sa fac ce este mai bine pentru ea, fara insa a ma implica cu el. Orice sfat ar fi apreciat! Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:36, 17 Iulie 2020
Sfatul meu este sa nu va complicati daca va permiteti financiar sa-i asigurati un trai decent. Sau cel putin nu acum...
O sa trebuiesca chemat in instanta pentru tagada parintesca ( adica sa fie obligat sa recunoasca copilul daca de buna voie nu doreste) si apoi solicita pensie de intretinere ( alimentara) pentru ea ( aceasta o sa fie in cuantum de max. 1/4 din veniturile sale nete).
Dupa toate astea o sa aveti nevoie de acordul dumnealui, procura, pentru multe ( ce pot fi obtinnute si prin instanta daca nu doreste...), poate solicita program de vizita... si nu cred ca merita deranjul acum.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ionut, ati vrut sa spuneti "pentru recunoasterea paternitatii", nu pt tagada paternitatii
Corect, m-am grabit si...
Multumesc!
Multumesc frumos pentru raspuns. Asa ma gandeam si eu, dar parca ajuta cand primesc o confirmare obiectiva, din exterior, ca e ok sa continui asa. Am temerile mele ca se va trezi intr-o zi si va pretinde ca l-am impiedicat eu sa se implice, dar pentru asta voi cauta sfat si de la un psiholog, sa ma aisgur ca abordez problema intr-o maniera cat mai sanatoasa pentru fetita...
Cantariti avantajele ( primiti o suma de bani...) si dezavantajele ( o sa aveti nevoie de acordul dumnealui la un moment dat, poate chiar o sa doreasca in timp ca domiciliul micutei sa fie la dumnealui si dvs. sa platiti penstie...) acestei decizii, luati in calcul si latura emotionala ( cand este ok fiica dvs. sa afle ca are un tata ce nu o recunoaste...) si decideti apoi cum este mai bine...
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2020
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată și despărțită , dacă dumnezeu ma ajuta ... AnamariaA1 AnamariaA1 Sunt însărcinată și despărțită , dacă Dumnezeu ma ajuta sa duc sarcina pana la capăt și nu doresc sa trec in acte numele tatălui deoarece nu vrea ... (vezi toată discuția)
Copilul meu are 7 anisori si in locul numelui tatalui inca are liniuta :( claudzik86 claudzik86 Sunt Claudia,25ani din Iasi,mama unei fetite de aproape 7 anisori.un copil minunat care imi face zilele frumoase.de cand a aparut pe lume am fost ajutate de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sorana_g sorana_g buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns: ce sanse am sa obtin o pensie alimentara de la tatal copilului meu, daca nu am fost niciodata casatorita cu ... (vezi toată discuția)