avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am găsit o sentință dată de judecătorii de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am găsit o sentință dată de judecătorii de la Curtea de Apel București prin care se dovedește că DACĂ NU EȘTI MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, NU AI NICIUN DREPT SĂ VOTEZI, SĂ CANDIDEZI, SĂ ALEGI ȘI SĂ FII ALES ÎN CONDUCEREA ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI

Am găsit o sentință dată de judecătorii de la Curtea de Apel București (apoi și Înalta Curte de Casație și Justiție a dat aceeași sentință), prin care se dovedește, fără dubii, că DACĂ NU EȘTI MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, SEMNATAR ÎN ACORDUL DE ASOCIERE AL ACESTEIA, NU AI NICIUN DREPT SĂ VOTEZI, SĂ CANDIDEZI, SĂ ALEGI ȘI SĂ FII ALES ÎN CONDUCEREA ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (e valabil mai ales pentru președinte, dar și pentru membrii Comitetului Executiv, care, dacă nu sunt membri ai Asociației, NU AU NICIUN DREPT SĂ SEMNEZE DOCUMENTE ÎN NUMELE ACELEI ASOCIAȚII, NE-AVÂND CALITATEA DE MEMBRI), CONFORM ART. 27 DIN LEGEA NR. 196/2018:
„TOȚI PROPRIETARII MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU DREPTUL să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și SĂ FIE ALEȘI ÎN STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (în conducerea acesteia). Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu.”
* DETALII: www.rolii.ro/hotarari/58ac1f26e49009f04400211c
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2020
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:33, 26 Iulie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi astilalti am gasit o lege, din 2018, care spune asta :). Ce mare brinza !
Felicitari @latika !
Si Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si de Justitie si-au motivat hotararea pe disp L nr 196/2018
Nimic nou sub soare
ynocentta a scris:

Felicitări @latika !
Si Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casatie si de Justitie si-au motivat hotararea pe disp L nr 196/2018
Nimic nou sub soare

Președinții și/sau membrii Comitetului Executiv care nu dovedesc faptul că au calitatea de MEMBRI ai Asociației de Proprietari, prin semnăturile lor în Acordul de Asociere aflat la Judecătoria locală, NU AU NICIUN DREPT SĂ SEMNEZE DOCUMENTE ÎN NUMELE ASOCIAȚIEI, ȘTIIND CĂ NU ERAU ȘI NU SUNT MEMBRI ... UNII NU SUNT NICI PROPRIETARI, DAR CONDUC ILEGAL ASOCIAȚIA !
Cunoastem conditiile in care un cetatean poate accede la calitatea de membru proprietar, intr-o asociatie de proprietari, sa acceada la exercitarea de functii in numele si in beneficiul asociatiei de proprietari si a membrilor proprietari din cuprinsul disp L nr 196/2018 care guvernreaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Aspectul ca exista persoane care fara drept legal exercita si presteaza activitati in numele asociatiei de proprietari se datoreaza in culpa comuna,-parte acelora care ,fara sa cunoasca dispozitiile in vigoare au inteles sa le acorde increderea sa le reprezente si sa le apere interesele unor persoane care nu intrunesc conditiile legal prevazute
Și în cazul ăsta, proprietarii au la îndemână să apeleze la Primăria sau/și la Poliția Locală, care pot da amenzi de până la 10.000 de lei celor care încalcă grav legile și aduc prejudicii proprietarilor, care nu pot fi specialiști în drept.
Trebuiesc date amenzi dese și usturătoare, pentru că legile nu sunt date să ne hlizim la ele !
Sfătuiesc proprietarii păgubiți să invoce art. 102, mai ales către Poliția Locală, care poate da mai repede amenzi sau avertismente infractorilor care recidivează în abuzuri și ilegalități.
Noi am avut angajați, pe ascuns, vreo 10 administratori, marea lor majoritate FĂRĂ ATESTAT !
Art. 102. - (1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
a) ne-convocarea Adunării Generale conform prevederilor prezentului act normativ;
e) NERESPECTAREA STATUTULUI, A ACORDULUI DE ASOCIERE, precum și NEÎNDEPLINIREA SAU DEPĂȘIREA ATRIBUȚIILOR de către președinte, membrii Comitetului Executiv, cenzor sau de către administrator;
k) ne-încheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională a administratorului;
l) utilizarea cu altă destinație a Fondului de Rulment sau a Fondului de Reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72;
m) utilizarea și gestionarea veniturilor Asociației de Proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 și 74;
q) desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a Condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64 (FĂRĂ A AVEA ATESTAT);

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la alin. (1) lit. d), f) și k), cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
b) faptele prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c), r) și s), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;

e) faptele prevăzute la alin. (1) lit. l), n), și o), cu amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei.
(3) SANCȚIUNILE PENTRU CONTRAVENȚIILE PREVĂZUTE LA ALIN. (1) SE APLICĂ PERSOANELOR FIZICE (...) VINOVATE.
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), FĂCUTĂ LA SESIZAREA ORICĂREI PERSOANE INTERESATE SAU DIN OFICIU, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează: (...) b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a-e, i-m și o-s (...).

Alte discuții în legătură

Amenzile aplicate conform legii nr. 196/2018, art. 102, se aplică și în cazul în care se încalcă doar un singur articol sau o literă din articolele 56-58 din aceeași lege ? flory_mr flory_mr PRIMĂRIILE SUNT OBLIGATE SĂ DEA AMENZI PREȘEDINTELUI ȘI MEMBRILOR COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DACĂ ACEȘTIA ÎȘI ÎNCALCĂ ... (vezi toată discuția)
Amenda de 2500 lei pt un presedinte de bloc ... prettydaniola prettydaniola Vi se pare normal ca un președinte de bloc sa primească o amenda de 2500 lei de la poliția locală pentru: nesemnarea listelor de întreținere, faptul că ... (vezi toată discuția)
Abandon gambette gambette Persoana aleasa presedinte al asociatiei incadrul AG a proprietarilor semneaza procesul verbal al AG., insa dupa adunarea generala renunta tacit nu ... (vezi toată discuția)