Buna ziua !
Am lucrat in domeniul pariurilor sportive undeva la 7,8 luni ... curând mi-am dat demisia dar nerespectând preavizul de 31 de zile!!! spus de către angajator (noi am discutat la telefon și mi sa spus sa stau la locul de munca pana găsește înlocuitori și așa am făcut )
Ma amenință ca nu îmi da salariul pentru ca a găsit lipsa in agenție și ca acea lipsa va fi achitata de către angajați ( noi avem probe împotriva lui ca nu exista lipsuri deoarece avem statistica scrisă zi de zi ) și din cauza preavizului nerespectat (deșii eu am respectat ce am vorbit la telefon ) .
Tin sa Menționez ca nu am vrut sa mai continui și după aceste amenințări deoarece angajatorul nu respecta promisiunile făcute către angajați :
1. Am contract de 4 ore Deșii eu lucrez 12
2 nu am primit niciodată salariul la timp
3 nu am copie de pe contract și consider ca este dreptul meu sa dețin copia
4 nu respecta programul stabilit
5 are sa ne achite salarii in prezent din luna Februarie sau Martie . Plus alte nereguli .
As dorii dacă se poate sa ma ajutați cu un sfat deoarece eu îmi vreau drepturile (mai exact banii pentru care am muncit )
Mulțumesc !
1. Art.16 C. Mun.
......
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
.....
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........
2. Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).