avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariu, oprire bun material in locul banilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariu, oprire bun material in locul banilor

Buna ziua,
Lucrez la o firma care nu a mai platit salariile de 3 luni. Vreau sa-mi dau demisia si m-ar interesa daca pot opri laptop-ul cu conditia returnarii lui doar atunci cand mi se vor vira toate drepturile salariale.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 20 Martie 2017
1. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

- unei demisii fara preaviz (art.81 alin.8 C.mun.)
Neplata salariului poate constitui motiv de a demisiona fara preaviz.
art.81 alin.8 C.mun. - Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Art. 81
....
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


2. Nu puteti opri laptopul pana cand vi se platesc salariile restante. Puteti fi acuzat de savarsirea unei fapte de natura penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt obligata sa demisionez Mati1972 Mati1972 Buna seara...va rog sa ma ajutati...lucrez de 7 luni la aceeasi firma iar ieri mi sa spus sa imi scriu demisia deoarece fiica mea care lucreaza in acelasi loc ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii - demisie fara preaviz dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: \\" lucrez ca asistent medical la un cabinet medical (medic de familie\\") de 8 luni si in tot ... (vezi toată discuția)
Plata salariului bobob15 bobob15 daca un angajator nu plateste salariul de 3 luni ,si nici nu sunt perspective ,ce se poate face? (vezi toată discuția)