Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile urmașului unui deținut politic strămutat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile urmașului unui deținut politic strămutat

Bună ziua.
Vă scriu in speranța că, cineva mă poate lămuri .
Tatăl meu, fost deținut politic și după, strămutat, a beneficiat de indemnizația de deținut politic.
Anul trecut a decedat.
Am înțeles că, s-au adus niște completări și modificări la legea 118/1990, va las mai jos fragmentul din decret.
Întrebarea mea este următoarea, eu ca și copilul lui, născuta fiind după încetarea situațiilor prevăzute la art 1, pot beneficia de vreun drept stipulat in acest nou decret?
Menționez că, tata nu a murit in timpul situațiilor prevăzute, ci anul trecut.
Va mulțumesc anticipat.

“ Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 15 iulie, legea de completare a Decretului-Lege nr.118/1990, potrivit căruia copiii persoanelor decedate din motive politice în dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 au dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei.

Potrivit actului normativ, “copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei“.

Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una din situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în acea perioadă are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său.
Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care a beneficiat părintele său.
Copilul care s-a aflat atât în situaţiile prevăzute la alin. (6), cât şi în una din situaţiile prevăzute la art.1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizaţiei în situaţia în care ambii părinţi ai copilului au beneficiat de indemnizaţie lunară se ia în calcul indemnizaţia părintelui al cărei cuantum este mai mare.”

Alte discuții în legătură

Cine imi poate spune cat este acum indemnizația pt un an la ... simonna38 simonna38 Cine imi poate spune cat este acum indemnizația pt un an la DL 118/1990 Multumesc. (vezi toată discuția)
Modificari decret lege 118/1990 karytat karytat In MO nr.623/15.07.2020, a fost completat Decretul - lege 118/1990, la articolul 5 cu aliniatul (5) cu urmatorul text \"Copilul celui decedat in luptele cu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire legea 130/2020 aurelianchicheanu aurelianchicheanu Buna ziua, Am o nelamurire in legura cu o lege care a fost adoptata de cateva zile. Legea 130/2020 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege ... (vezi toată discuția)