avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile urmașului unui deținut politic strămutat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile urmașului unui deținut politic strămutat

Bună ziua.
Vă scriu in speranța că, cineva mă poate lămuri .
Tatăl meu, fost deținut politic și după, strămutat, a beneficiat de indemnizația de deținut politic.
Anul trecut a decedat.
Am înțeles că, s-au adus niște completări și modificări la legea 118/1990, va las mai jos fragmentul din decret.
Întrebarea mea este următoarea, eu ca și copilul lui, născuta fiind după încetarea situațiilor prevăzute la art 1, pot beneficia de vreun drept stipulat in acest nou decret?
Menționez că, tata nu a murit in timpul situațiilor prevăzute, ci anul trecut.
Va mulțumesc anticipat.

“ Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 15 iulie, legea de completare a Decretului-Lege nr.118/1990, potrivit căruia copiii persoanelor decedate din motive politice în dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 au dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei.

Potrivit actului normativ, “copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei“.

Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una din situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în acea perioadă are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său.
Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care a beneficiat părintele său.
Copilul care s-a aflat atât în situaţiile prevăzute la alin. (6), cât şi în una din situaţiile prevăzute la art.1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizaţiei în situaţia în care ambii părinţi ai copilului au beneficiat de indemnizaţie lunară se ia în calcul indemnizaţia părintelui al cărei cuantum este mai mare.”

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua, din situația expusă de dvs. apreciez că da, sunteți îndreptățită să beneficiați de indemnizația prev. de D.L. 118/1990 cu modificările și completările ulterioare.

Să aveți în vedere că aceste drepturi se acordă la cerere, în baza unor documente justificative, începând din luna următoare înregistrării cererii.

Dacă aveți nevoie de ajutor/consultanță în vederea obținerii acestui drept special, mă puteți contacta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie lunara de refugiat. buna ziua, am si eu o intrebare ... atinas atinas Indemnizatie lunara de refugiat. Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o indemnizatie primita de refugiatii de razboi cf LG 118/1990 care in 2020 s-a ... (vezi toată discuția)
Lege nr. 130 din 15 iulie 2020/modificarea art 5 lg 118/1990 ... atinas atinas LEGE nr. 130 din 15 iulie 2020/modificarea art 5 Lg 118/1990 Buna ziua, Imi cer scuze daca am postat gresit la \"drept civil\", dar nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Lege nr. 130 din 15 iulie 2020/modificarea art 5 lg 118/1990 ... atinas atinas LEGE nr. 130 din 15 iulie 2020/modificarea art 5 Lg 118/1990 Buna ziua, Imi cer scuze daca am postat gresit la \"drept civil\", dar nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)