avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Alegerea regimului matrimonial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Alegerea regimului matrimonial

Bună seara am o intrebare urmează să recunosc casatoria in România și stau in dubi cum ar fi mai bine sa declar cu bunuri comune sau separate menționez ca noi ne-am căsătorit in Germania acum doi ani si abea acum am ajuns in țară si vrem sa recunoaștem casatoria și in țară. De la starea civila ne-a spus că trebuie sa dăm o declarație in privința asta . Mă poate cineva lămurit cum e cu chestia asta ? Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:08, 14 August 2020
In Romania exista 3 regimuri matrimoniale:
1. Comunitatea legală de bunuri.
Este regimul normal, clasic, care se aplică de drept.
Ce achiziționati in timpul căsătoriei este bun comun, indiferent ca actul de achiziție este semnat doar de dvs sau doar de sot, iar la divorț se împarte.
Fac excepție bunurile dobândite anterior căsătoriei, cele primite prin donație, testament, moștenire, care sunt si raman bunurile proprii ale fiecărui soț.

Urmatoarele regimuri sunt speciale, fiind necesar să se încheie la notar.
2. Separația de bunuri.
Tot ce cumpara fiecare in timpul căsătoriei este bun propriu. Mai pe românește "fiecare cu ale lui".
Puteti achiziționa și bunuri împreună, însă veti fi coproprietari in indiviziune și va trebui să stabiliți în contract ce cota va avea fiecare (Nu e obligatoriu să fie parti egale).

3. Comunitatea convențională.
Se aplica atunci cand unul dintre dvs are un bun propriu și dorește să îl transforme în bun comun.

Indiferent ce varianta alegeți, în caz de deces, dreptul la moștenire al sotului supraviețuitor va rămâne acelasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
E posibila cumparare bun de catre un singur sot? AntiSecretare AntiSecretare Exista 3 regimuri matrimoniale: * Regimul comunității legale; * Regimul separației de bunuri; * Regimul comunității convenționale. In cazul in care ... (vezi toată discuția)