avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conturile bancare constituite pe numele sotului cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conturile bancare constituite pe numele sotului cu clauza de ...

Conturile bancare constituite pe numele sotului cu clauza de retragere sotia in periada casatoriei cum se impart la mostenire?
Sotul are trei copii dintr-o casatorie anterioara.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:04, 10 Septembrie 2020
1/4 sotia si 3/4 copiii.

Contul este din economiile noastre.
Soția nu are dreptul la 1/2 și apoi restul de 1/2 se împarte intre soție și copii soțului din prima căsătorie?
raluk0207 a scris:

1/4 sotia si 3/4 copiii.

Nu. Depozitele sunt considerate bunurile proprii ale defunctului.
Nu are importanta daca banii se afla in numerar, depusi intr-un cont sau chiar constituiti intr-un depozit. Important este cum au fost obtinuti acei bani. Daca sumele provin din veniturile din munca ale unuia dintre soti, ele reprezinta bun comun si, deci, sotiei i se cuvine o cota proprie de 1/2 si inca o cota de 1/4 pe care o mosteneste din jumatatea sotului.

Art. 341: Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj bunuri mobile AlexandruStefanuca AlexandruStefanuca Buna ziua. Ma aflu intr-un proces de divort si stiu ca toate bunurile dobindite in timpul casatoriei se impart egal ambilor soti. Pot eu cere un % anumit din ... (vezi toată discuția)
Succesiune-fiica din prima casatorie a defunctului si sotie supravietuitoare Luiza35 Luiza35 Buna dimineata! Tatăl meu a decedat de curând,pe 12 aprilie si vreau sa fac succesiunea. Suntem doua mostenitoare, eu fiica, din prima căsătorie si a ... (vezi toată discuția)
Banii din salarii si pensie ContSters412228 ContSters412228 Bună ziua. Daca cineva a strâns in timpul vieții salariile si pensiile, ducând -ule la bancă, ce drept ar avea soția decedatului si daca si copiii sau ... (vezi toată discuția)