avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj bunuri mobile
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj bunuri mobile

Buna ziua. Ma aflu intr-un proces de divort si stiu ca toate bunurile dobindite in timpul casatoriei se impart egal ambilor soti. Pot eu cere un % anumit din fondul de pensie a sotiei? si ea mai e si scriitoare, este posibil sa cer un % din drepturile de autor a cartilor scrise de ea ? Mersi anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 21:03, 12 Aprilie 2015
E discutabil, conform art.341 Cciv - Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.
aveti invedere ca nu are importanta daca nu a scris cartile in timpul casatoriei ?
imi puteti spune va rog mai simplu ce se are invedere prin : " însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii." ?
Regimul comunităţii legale
Art. 340
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;



Art. 341
Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.

Cel mai probabil instanta nu va va acorda nimic, nici nu ar fi drept cat nu ati avut vreo contributie.
Daca sotia a luat sau are de luat acum cat sunteti casatoriti , bani din drepturi de autor, banii ar fi comuni, cum e si pensia incasata sau salariul, e venit comun al sotilor.
Poate cu fondul sa aveti mai mult succes daca a fost constituit cu bani comuni, insa daca banii pt constituirea lui au fost proprii.. fondul e propriu al sotiei.

Ea pe tot parcursul casatoriei i-a bani pt drepturi de autor, foarte des... instanta nu o sa-mi dea si mie un % ceva ? ca sunt comuni :)
Banuiesc ca ati beneficiat de banii nevestei pe toata perioada casatoriei, acum ce bani mai vreti ?

Alte discuții în legătură

Succesiune-fiica din prima casatorie a defunctului si sotie supravietuitoare Luiza35 Luiza35 Buna dimineata! Tatăl meu a decedat de curând,pe 12 aprilie si vreau sa fac succesiunea. Suntem doua mostenitoare, eu fiica, din prima căsătorie si a ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! am o întrebare : vreau sa divorțez și am o nelămurire ... Popvlad66 Popvlad66 Buna seara ! Am o întrebare : Vreau sa divorțez și am o nelămurire ! Am o sumă de bani Intr un cont bancar pe numele meu . In cazul in care va fi nevoie ... (vezi toată discuția)
Conturile bancare constituite pe numele sotului cu clauza de ... andreianca andreianca Conturile bancare constituite pe numele sotului cu clauza de retragere sotia in periada casatoriei cum se impart la mostenire? Sotul are trei copii dintr-o ... (vezi toată discuția)