avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva din 2010
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva din 2010

ce inseamna ca TVA se va aplica in locul in care este stabilit clientul? incepand cu 01.ian.2010
Cum intocmeste factura,din punct de vedere TVA o societate din Romania,inregistrata ca platitor de TVA care efectueaza transport de marfuri :
1.catre un client membru UE inregistrat in scopuri de TVA in statul membru,pentru transport din tara in statul membru si invers
2.catre un client membru UE care NU este inregistrat in scopuri de Tva
3.catre un client din afara comunitatii.
Va rog frumos lamuriti-ma si pe mine cum facturez de la 1 ianuarie 2010.
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 20:30, 4 Ianuarie 2010
Eu am inteles ca de la 1 ian.2010.prestarile de servicii intracomunitare vor fi similare achizitiilor de marfuri intracomunitare.Adica ,daca primesc de la clientul din statul membru un cod valid de TVA,voi factura serviciul de transport fara TVA,scriu pe factura "neimpozabil in Romania",declar prestarea in decl.390,dar nu stiu la ce rand inregistrez in decl.300 TVA.
Daca clientul din UE nu are cod valid de TVA atunci trec TVA pe factura pe care o emit si il incasez de la client.
Daca prestez transportul ptr.un client care nu este din comunitate,nu facturez TVA si trec pa factura "scutit cu drept de deducere"
Cum e?
camicami a scris:

ce inseamna ca TVA se va aplica in locul in care este stabilit clientul? incepand cu 01.ian.2010


- clientul este cel care datoreaza TVA pentru operatiunea respectiva

Cum intocmeste factura,din punct de vedere TVA o societate din Romania,inregistrata ca platitor de TVA care efectueaza transport de marfuri :
1.catre un client membru UE inregistrat in scopuri de TVA in statul membru,pentru transport din tara in statul membru


- este neimpozabil în România dacă beneficiarul comunică un cod de TVA din alt stat membru
-se emite factura fara TVA cu mentiunea "neimpozabil in Romania"

si invers


-operatiune impozabila in Romania
-se emite factura cu TVA

2.catre un client membru UE care NU este inregistrat in scopuri de Tva


-- se emite factura cu TVA

3.catre un client din afara comunitatii.

- este neimpozabil în România dacă se face dovada că beneficiarul este persoană impozabilă
-transportul intern de bunuri prestat pentru beneficiari (persoane impozabile) stabiliţi în afara Comunităţii se impozitează în România conform regulilor de la art. 133 alin.(7)
(7) Prin excepuie de la prevederile alin. (2), pentru serviciile constând în activitaui accesorii transportului, precum încarcarea,descarcarea, manipularea si servicii similare acestora, servicii constând în lucrari asupra bunurilor mobile corporale si evaluari ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate în România, când aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitauii, locul prestarii se considera a fi în România daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc în România.”
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2009
katica, utilizator
Iti multumesc mult pentru raspunsul extrem de clar pe care mi l-ai dat dar te rog frumos sa-mi explici,pentru ca nu inteleg,de ce la punctul "si invers" trebuie sa facturez cu TVA deoarece factura o emit pentru acelasi client cu cod valid de TVA din uniune,tot pentru el efectuez transportul si pe retur.
Cred ca ar trebui sa explic exact situatia pentru a ma face inteleasa mai bine.
Societatea mea de transport marfuri ,platitoare de TVA,are un contract cu o societate din Italia ,inregistrata la ransul ei ca platitoare de TVA.Aceasta societate din Italia are o filiala la Oradea.Noi efectuam transportul de marfuri pe ruta Romania- Italia,incarcand de la filiala Oradea cu destinatia sediu din Italia.Urmeaza transportul invers, ruta Italia -Romania,cu locul de incarcare Italia si destinatia filiala din Romania.
Anul acesta am facturat ambele drumuri direct sediului fix din Italia cu cod valabil de TVA,inscriind pe factura "neimpozabil in Romania",iar banii i-am incasat in numerar direct de la firma din Italia.
Din 2010,va trebui sa facturez diferit? Adica pentru incarcare filiala Oradea cu destinatia firma Italia facturez ca si pana acum "neimpozabila in Romania", iar pentru incarcare sediu Italia cu destinatia filiala Italia trebuie sa facturez pe filiala Oradea ,cu TVA ?
Ajutati-ma sa fac lumina in acest caz.
Va multumesc frumos pentru intelegere.
Atat in cazul transportului care pleaca din Oradea si ajunge in Italia, cat si in cazul transportului care pleaca din Italia si ajunge in Oradea, beneficiarul este firma "X" cu sediul in Italia, persoana impozabila in Italia, iar prestatorul este firma "Y" cu sediul in Romania, persoana impozabila in Romania.

Rezulta ca:
- operatiunea este neimpozabila în România dacă beneficiarul comunică un cod de TVA din alt stat membru;
- se declară în declaraţia recapitulativă;
- se emite factura cu mentiunea "neimpozabil in Romania".

P.S.: prin expresia "si invers" s-a inteles, pana la clarificarile aduse de dvs., situatia in care prestatorul era persoana impozabila din Italia, iar beneficiarul, persoana impozabila din Romania. De aceea colega noastra a dat raspunsul respectiv.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Facturare catre sua-cu tva sau fara? oanalumi oanalumi Am efectuat un transport de marfa pe ruta Ungaria - Romania, firma noastra fiind din Romania si platitoare de TVA. Clientul care ne-a emis aceasta comanda este ... (vezi toată discuția)
Regimul tva la facturile externe intracomunitare alexj alexj SC [b]neplatitoare de TVA[/b] in Romania, [b]inregistrata in ROI in scopuri TVA[/b] doreste sa stie cum se emit facturi externe pentru prestari servicii ... (vezi toată discuția)
Factura transport intracomunitar marfuri camicami camicami Societate din Romania,inregistrata in scopuri TVA,efectueaza transport marfuri pentru o societate din Italia care are un cod valid de TVA in Italia. Cum ... (vezi toată discuția)