avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA facturare catre SUA-Cu TVA sau fara?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

facturare catre SUA-Cu TVA sau fara?

Am efectuat un transport de marfa pe ruta Ungaria - Romania, firma noastra fiind din Romania si platitoare de TVA. Clientul care ne-a emis aceasta comanda este o firma din SUA. Cum emitem factura de servicii catre aceasta firma?
In cazul prestarilor de servicii si mai ales in cazul transportului este important locul prestarii. Transportul in interiorul Romaniei se factureaza cu TVA, iar transportul pe teritoriul Ungariei fara TVA (fiind facturat catre o firma din afara UE).
Din pacate aceasta problema nu este asa de simpla.
In primul rand trebuie sa va intreb ce legatura are firma din SUA cu un transport intracomunitar intre Ungaria si Romania. Pt ca, din cate stiu eu, o firma din SUA nu are dreptul sa efectueze un transport sau o intermediere de transport pe teritoriul UE fara licenta. Si nu i se acorda licenta fara sa-si deschida o filiala/sucursala pe teritoriul UE.
In cazul in care ma insel, va rog sa ma corectati.
Daca firma din SUA este beneficiarul final sau furnizorul initial a marfii transportate este o alta poveste.

smartadvisors@: Din cate stiu eu, un transport intracomunitar nu se defalca pe tarile prin care s-au transportat marfurile ci se trateaza ca un intreg, fiind impozabila in tara in care incepe daca este prestat catre o persoana neimpozabila sau locul unde are sediul beneficiarul, daca este persoana impozabila.
Daca dvs stiti altfel, as aprecia daca mi-ati da si mie baza legala. Cine stie, poate exista vreo circulara a ANAF .... ei au obiceiul sa rezolve probleme importante prin circulare si brosuri.
Operatiunea avand loc intre 2 persoane impozabile, prin urmare se considera ca locul prestarii este inafara Romaniei. In consecinta, factura se emite fara TVA pentru intreg transportul inclusiv pentru transportul din interiorul Romaniei.
dl.AndreiBorbel,
eu am invatat ca cineva undeva intotdeauna trebuie sa plateasca TVA. Daca o operatiune este neimpozabila in Romania, inseamna ca este impozabila intr-un alt stat UE, asta daca nu este scutita. Iar in cazul nostru, nu este scutita. Beneficiarul fiind din afara comunitatii, el nu va plati TVA in UE.
Ca urmare, cine plateste TVA in comunitate?
Dupa parerea mea, transportul fiind impozabil in Ungaria, firma transportatoare ar trebui sa se inregistreze in scop de TVA in Ungaria si sa plateasca acolo TVA.
Dar nu am vrut sa scriu acest lucru inca pt ca e posibil ca acest transport sa fie legat de un import de marfa din SUA.
c_barta,

Eu nu am afirmat ca operatiunea este scutita de TVA, ci doar operatiunea nu se impoziteaza in Romania (dpdv al TVA), prin urmare este foarte corect ce am spus, si anume ca factura se emite fara TVA.
Da, sunt de acord ca operatiunea este impozabila si ca undeva si de catre cineva ar trebui sa se plateasca TVA-ul. Dar oanalumi nu ne-a oferit suficiente informatii pentru a putea raspunde la intrebarea unde se plateste TVA-ul si de catre cine. Oricum, e cert ca in Romania nu; prin urmare factura se emite fara TVA.
Este posibil ca beneficiarul din SUA sa aiba un sediu fix in Comunitate catre care serviciile de transport sunt prestate (si sa fie inregistrat inregistrat in scopuri de TVA in acel stat). In aceasta situatie, beneficiarul din SUA va plati TVA-ul prin taxare inversa in acel stat.
In cazul in care beneficiarul din SUA nu are un astfel de sediu fix in Comunitate, nu stiu cine plateste TVA-ul si unde. Dar sigur in Romania nu se datoreaza, operatiunea nefiind impozabila in Romania, de acord? Poate se datoreaza in SUA (potrivit legislatiei din aceasta tara, e posibil sa existe chiar obligativitatea pentru prestatorul din Romania sa se inregistreze in scopuri de TVA in SUA si sa plateasca acolo TVA-ul, cine stie?). Nu se prevede nicaieri ca obligatoriu TVA-ul se datoreaza in Comunitate!
Daca oanalumi va binevoi sa ne prezinte speta in ansamblul ei, poate vom putea merge mai departe cu rationamentul; daca nu, eu aici m-am blocat :P

Alte discuții în legătură

Facturare servicii intracomunitare STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Societate neplatitoare de tva, neinscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari factureaza servicii la o societate din UE (societatea ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii in afara comunitatii Unga Maria Unga Maria Societatea noastra a incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Israel, ( obiectul contractului constand in trimiterea de personal in Israel, ... (vezi toată discuția)