avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie teren fara acte de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie teren fara acte de proprietate

Buna ziua.
Doresc sa achizitionez un teren impreuna cu o casa batraneasca. Proprietarul are acte de proprietate, cadastru, doar pe o parte a terenului, mai multe loturi, 1/2 de curte (intravilan) + teren arabil (extravilan).
Pe cealalta suprafata aproximativ identica ( 1/2 curte + livada+ vie+ pasune) detine o chitanta de mana din 1998 incheiata cu titularul titlului de proprietate. In acea chitanta era stipulat ca, ulterior sa se incheie contractul de vanzare-cumparare, insa proprietarul nu a mai ajuns, acesta locuind la sute de km distanta, iar la acea data acesta avand o varsta inaintata (80-90 ani).
Intre timp, proprietarul de la care doresc sa achizitionez, lucreaza suprafetele, plateste impozit la primarie, etc.
Cum poate deveni acesta proprietar pentru a-mi putea vinde aceste suprafete ?
Poate fi invocata uzucapiunea sau posesia tabulara ?
Sau cum altfel pot intra eu in posesia terenului fara documente ?
Astept cu interes raspunsurile dvs.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: eleodor-popescu , utilizator 13:55, 7 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate, insa prin instanta. Nu prea avem ce sa va spunem fara sa fi citit actele.
Prin instanta, asta stiu, insa poate fi invocata uzucapiunea?
Proprietarul X, posesor de titlu de proprietate din 2003 (atunci s-a emis) instrainase terenul inca din 1998 printr-o chitanta de mana, celui care doreste sa-mi vanda mie. In acea chitanta se stipuleaza ca urmeaza a se perfecta contractul de V/C, o contravaloare a terenului, sunt 2 martori care au semnat, numai ca nu s-a mai perfectat (din motive necunoscute, proprietarul nu a mai venit, fiind in etate, locuind la 400 km distanta, neavand mostenitori care sa-l aduca, decedand poate... )
Detinatorul (proprietarul actual) utilizeaza terenul anterior inchierii chitantei, proprietarul fiind plecat inca din copilarie din judet, fara a se mai interesa de proprietatea sa, fiind unicul mostenitor al tatalui sau decedat.
Terenul este inscris la APIA, impreuna cu altele in aceeasi situatie, iar in baza rolului se plateste impozit la primarie pe numele detinatorului pe intreaga suprafata.
Daca poate fi invocata, care este Codul care sta la baza actiunii ? Vechiul ? Noul ? Ce fel de uzucapiune, de scurta sau lunga durata ?
Se poate formula o alta actiune pentru a deveni proprietar ? .....Poate notarea posesiei in cartea funciara, desi exista titlu de proprietate pe teren pe numele proprietarului X ?
Spuneti-mi ceva, va rog.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2020
eleodor-popescu, utilizator
Da, poate invoca uzucapiunea, insa procesul dureaza vreo 2 ani.
O alta solutie ar fi sa contactati mostenitorii proprietarului initial si ei sa va vanda acea portiune.
Nu sunt, sau sunt..... Detinatorul este totodata singurul mostenitor, fiind nepotul proprietarului initial..... Cel putin asa sustine....
Stiu, de asemenea, ca s-ar putea deschide succesiune dupa proprietar, insa cred ca si aici procedura este anevioasa, nefiind suficiente date despre ultimul domiciliu al proprietarului, Succesiunea trebuie deschisa la ultima adresa.... drumuri,..... investigatii....., timp......
Ultimul domiciliu este mentionat pe certificatul de deces.
Procedura succesorala notariala dureaza maximum doua saptamani. Preferati 2 ani in instanta, cu toate costurile aferente? Preferati sa cheltuiti ulterior pe litigii, cumparand un imobil fara acte de proprietate?

Alte discuții în legătură

Uzucapiune holiday holiday Parintii au cumparat cu chitanta de mana in 1956 un teren pe care ulterior au construit o casa. Dupa decesul parintilor eu si fratele meu (singurii ... (vezi toată discuția)
Am vreo sansa sa castig procesul? Andreea Andrei Andreea Andrei Buna ziua, Anul trecut bunicii mei au murit si in urma succesiunii(care s-a facut la notar) mama mea a primit un teren. Cand am fost sa revendicam terenul am ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte de proprietate pentru casa si teren cumparate cu, chitanta de mana ramo80 ramo80 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati care este calea de urmat pentru a obtine actele de proprietate, in situatia urmatoare: Socrii mei au cumparat in urma cu ... (vezi toată discuția)