avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am vreo sansa sa castig procesul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am vreo sansa sa castig procesul?

Buna ziua,
Anul trecut bunicii mei au murit si in urma succesiunii(care s-a facut la notar) mama mea a primit un teren. Cand am fost sa revendicam terenul am aflat ca un anume domn sustine ca terenul este al lui si ca are o chitanta de mana semnata de catre bunicii mei. As dori sa stiu in eventualitatea in care deschid un proces care sunt sansele mele sa-l castig? Are valabilitate aceea chitanta de mana? Mentionez ca aceasta chitanta a fost facuta la sfarsitul anilor '70, inceputul anilor '80.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 16:44, 20 Ianuarie 2009
Chitanta, este un contract de vanzare-cumparare asupra terenului incheiat doar sub semnatura privata ?
Cat timp a fost terenul in posesia domnului respectiv ?

Daca au trecut 30 de ani el poate invoca uzucapiunea fiind nevoit sa probeze ca posesia a fost neviciata; cel mai probabil data de pe contractul de vanzare-cumparare sub semnatura privata va fi considerata data de la care a inceput posesia sa. Daca intradevar acesta a uzucapat terenul, el este proprietar.

Daca nu au trecut 30 de ani sau posesia acestuia a fost viciata ramane in continuare problema contractului respectiv.
In mod normal, daca nu a fost incheiat in forma autentica, acesta nu este apt sa transmita proprietatea, cu toate acestea instanta poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract valabil incheiat deoarece acesta produce efecte ca promisiune bilaterala de instrainare. Totusi nu stiu cum va afecta procesul faptul ca bunica dumneavoastra a murit; nu am experienta necesara :)

Este foarte ciudata situatia dumneavoastra; inclin sa cred ca va va fi foarte dificil sa castigati terenul.


- student an 2

Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
december, utilizator
Asa este, este dificil sa intrati in posesia terenului in situatia prezentata de dvs.
Trebuie sa formulati actiune in revendicare de la posesorul neproprietar.
Insa el poate invoca in apararea sa, uzucapiunea ca mod de dobandire a terenului sau poate solicita pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare (depinde de continutul/valabilitatea chitantei), fie pe cale de cerere reconventionala (daca dvs. solicitati revendicarea), fie separat, printr-o cerere de chemare in judecata a dvs.-mostenitorilor fostului proprietar-.
Consultati un avocat si prezentati toate actele de care dispuneti, inclusiv chitanta de mana a posesorilor terenului, pentru a cunoaste in mod concret posibilitatile/costurile/sansele de intrare in posesia terenului.


Av. Cermak iuliana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala activa fd fd sunt proprietarul unui teren in baza unei hotarari judecatoresti de constatare a uzucapiunii in proces nu a fost parte adevaratul proprietar ci o terta ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune fergus fergus In ce conditii se poate dobandi un drept de proprietate prin uzucapiune? (vezi toată discuția)
Partaj wolfmistery wolfmistery Buna ziua ...as dori sa aflu si eu numarul si numele legii care te pune in posesia unui imobil dupa 30 de ani de locuire in respectivul imobil.....v-as ruga ... (vezi toată discuția)