avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accept intrare in reparatie - Omniasig
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accept intrare in reparatie - Omniasig

Buna ziua,
Va prezint cazul meu in speranta unor sfaturi pentru a sti ce cale sa urmez.
Pe data de 15.11.2009 mi-am lovit masina in urma unei derapari pe linia de tramvai. Am lovit destul de tare bordura distrugand rotile din drapta precum si bascula, planetara, punte spate ... In aceeasi zi am deschis dosar de daune la Omniasig, unde am CASCO. A doua zi, 16.11 s-a facut constatarea daunelor de catre un inspector Omniasig. Au fost facute fotografii ale masinii avariate precum si la locul unde s-a produs accidentul. Un exemplar al documentului de constatare a ramas la sevice-ul agreat de Omniasig, in curtea caruia este si masina. De atunci asteptam acceptul de intare in reparatie.
Dupa multe telefoane si incercari de a da de urma dosarului, (perioada in care dosarul era cand la Daune Speciale, cand la Daune majore) am aflat acum o saptamana, (la 30 zile de la deschiderea dosarului), ca dosarul a fost sistat deoarece exista suspiciuni in modul de producere al daunei si nici fotografiile nu sunt concludente. Mi s-a precizat ca termenul de solutionare este de 90 zile, asa ca de ce ma agit? Din cate stiu, termenul de 90 zile se refera la RCA conf. Ordin CSA 20/2008 (respectiv 21/2009). In Ordinul CSA 12/2008 care reglementeaza acceptul de intrare in reparatie in cazul CASCO, nu este prevazut nici un termen.
In aceasta perioada nu am fost solicitat sa particip la vreo cercetare suplimentara conf. art.4 (12/2008).
Prima intrebare: Pot considera nejustificata (ilegala) aceasta tergiversare, si o pot ataca?
In cazul in care concluziile lor nu corespund cu declaratia mea privind modul de producere al daunei, ce urmeaza? Expertize, contraexpertize, actionare in instanta?
Pe data de 21.12 am depus un memoriu prin care solicit sa mi se comunice motivele sistarii dosarului.
Masina fiind pe persoana fizica, ma pot adresa CSA, OPC, sau intai astept rapunsul la memoriu (inca 30 zile) ?

Cu stima si multumiri anticipate celor care vor gasi timp si pentru problema mea.

Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 14:44, 23 Decembrie 2009
Buna ziua !
trebuie sa asteptati un raspuns legal la memoriul facut. Pana atunci puteti sesiza si OPC- ul si CSA- ul ,aceste sesizari nefiind conditionate de raspunsul asiguratorului( dumneavoastra sunteti nemultumit de serviciile acestuia).
In urma unui raspuns nefavorabil al asiguratorului si al depasirii termenului de intrare in reparatie, pe care era bine sa- l fi solicitat expres , puteti chema firma de asigurari in instanta, solicitarea indeplinirii obligatiilor contractuale si plata de daune.
Cu stima !
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
1. In primul rand, nu sunt este aplicabil termenul de 90 zile, valabil la RCA, ci contractul de asigurare facultativa CASCO, asa cum bine ati observat.
2. Cititi cu mare atentie clauzele contractuale si veti vedea ca exista o obligatie a asiguratorului de a achita in termen de 15 zile cv daunei.
3. Puteti duce masina in orice service si sa demarati efectuarea reparatiilor; daca aveti nevoie de masina, si sigur ca aveti, puteti plati dvs. costul reparatiei, apoi sa depuneti actele doveditoare la asigurator, completand cererea de despagubire. Nu vad de ce trebuie sa asteptati acceptul lor, atata timp cat in contract nu exista o astfel de clauza!
4. daca refuza efectuarea platii despagubirii, veti indeplini procedura de conciliere si apoi iti veti actiona in judecata, intrucat din ce imi relatati, e posibil sa primiti o respingere a platii despagubirii pe cale amiabila.
5. in actiune, veti solicita contravaloarea reparatiei, dobanda legala si cheltuielile de judecata ( taxa de timbru, onorariu avocat , onorariu expert si cheltuielile de executare silita).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire casco omniasig kra kra Salutate, Am un prieten care acum 3 luni de zile si-a gasit masina avariata in fata blocului. Acesta are full casco la Omniasig, insa a astepatat 3 luni de ... (vezi toată discuția)
Dosar daune cristea sandra cristea sandra Buna ziua!Pe data de 22.05.2010 am fost lovita de un sofer cu polita incheiata la Euroins,firma ce are probleme cu platile.As dori sa stiu urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Refuz plata dauna rca culita culita Am un dosar la Ominasig, prin care conform constatarii politiei si declaratiei vinovatului, asiguratorul Omniasig trebuie sa imi deconteze reparatia masinii ... (vezi toată discuția)