avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dosar daune
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dosar daune

Buna ziua!Pe data de 22.05.2010 am fost lovita de un sofer cu polita incheiata la Euroins,firma ce are probleme cu platile.As dori sa stiu urmatoarele lucruri:termenul de aprobare a unui dosar,termenul de plata catre service,ca sa nu stau cu masina blocata,precum si daca,de la o anumita valoare a daunei trebuie aprobare de la asiguratorul central.Stiu ca,mai nou,printr-o hotarare a CSA,se pot obtine banii in avans,dar cum trebuie procedat?Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Petre Nita , Expert judiciar 09:31, 30 Mai 2010
buna ziua,asa este Euroins plateste greu dar dosarul trebuie solutionat in max 90 zile.Plafonul este de 10 000 lei.
Daca aveti CASCO reparati-va masina pe polita dv. CASCO urmand ca asiguratorul dv sa se indrepte cu regres asupra asiguratorului RCA. Daca nu, aveti mai mult de luptat deoarece la unele firme de asigurare numai centrala aproba dosarele chiar si la sume mai mici. Aveti insa CSA care va poate prelua sesizarea in caz ca se intarzie cu dosarul. Va urez succes!
La data de 25/05/2010 a intrat in vigoare Ord. CSA nr. 5/2010 care precizeaza:
Termenul de aprobare (plata) a unui dosar RCA este de de 10 zile de la depunerea ultimului document la dosarul de dauna, sau cel mult 3 luni, dar in acest caz, in cel mult 10 zile de la avizare, asiguratorul trebuie sa va notifice ca se vor face investigatii suplimentare - vezi art. 36.
Plata catre service, in situatia in care exista conventie cu asiguratorul, nu va intereseaza pe dvs si de obicei acest termen este stipulat in conventie, important este acceptul de plata pentru a va putea ridica masina. Masina de la service o puteti ridica numai daca se da accept de plata de catre asigurator sau achitati dvs repratia si va recuperati banii de la sigurator .
Competentele inspectorilor de daune sunt limitate la anumite plfoane, iar ce depaseste aceste plafoane se aproba de centrala asiguratorului. Mai nou, majoritatea asiguratorilor au centralizat lichidarile de daune si in teritoriu au ramasa numai inspectori constatatori care nu dau accept de plata.
Se pot obtine banii in avans, sau mai exact inainte de reparatie, in baza art. 50 alin (10) din ord CSA nr. 5/2010 care are urmatorul cuprins:
" În cazul în care pentru reparatiile vehiculului se solicită plata despăgubirii înainte de efectuarea reparatiilor, cuantumul pagubei se stabileste luându-se în calcul preturile practicate de către unitătile de specialitate sau prevăzute în sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto, pentru manopera aferentă reparatiei/înlocuirii pieselor avariate, precum si pentru părti componente, piese înlocuitoare noi si materiale."
Va doresc SUCCES !!!!
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
Petre Nita, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire neachitata milu claudiu milu claudiu In 2010 iulie am avut accident cu un asigurat Euroins,in data de 15 noiembrie 2010 s-a emis factura pentru despagubire catre asigurator nici pana in ziua de ... (vezi toată discuția)
Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca catalinjkd catalinjkd Buna seara, Nu credeam ca exista o astfel de societate dar... Pe scurt: pe 04.04.2011 am fost implicat intr-un accident in lant, fara sa fiu vinovat: pe ... (vezi toată discuția)