avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori

In urma decesului parintilor ei mama noastra(vaduva) obtine certificat de mostenitor si anume teren 250mp si constructii .
In 1990 mama i-mi doneaza 5000mp( era in vigoare legea reimpropietaririi pana la 5000mp ) si constructii .
Dupa moartea mamei noastre ne prezentam la succesiune si obtinem certificat de mostenitor in care fratii mei recunosc ca sunt vecini cu mine .Gradina avea 10000mp si 5000mp mi-au fost donati deci ei au renuntat la donatia facuta mie acceptand ca sunt vecini cu mine si ca restul de 5000mp ramane in indiviziune intre frati
Eu vand la sora mea ceea ce am obtinut prin donatie .
Ea la randul ei vinde fiului sau .
Facem iesirea din indiviziune pe 5000mp prin partaj judiciar ,
Acum sora la care i-am vandut solicita anularea actului de vanzare motivand ca i-am vandut inaintea iesirii din indiviziune cu toate ca a acceptat donatia facuta de mama catre mine (prima data prin semnarea actului de mostenire si a doua oara prin semnarea actului de vanzare prin care ea a intrat in proprietate ).

Are castig de cauza ?


Cel mai recent răspuns: Leordeanu , utilizator 09:11, 20 Septembrie 2012
Din experienta stiu ca distanta intre ceea ce spune omul si ceea ce rezulta din actele pe care le detine este, de multe ori, cam ca de la pamant la luna.

De aceea, sfatul meu ar fi sa apelati la un avocat caruia sa-i aratati si incrisurile pe care le aveti.

Spre pilda:

O gradina de 10.000 mp. poate fi dezmembrata in doua loturi (delimitate fizic in teren). Si atunci pot sa vand/donez lotul ...din dreapta, vecin cu cel din stanga. (stim exact unde este situat pentru ca a fost delimitat fizic anterior, cu ocazia dezmembrarii)

Dar daca vand/donez 5000 mp dintr-o gradina de 10.000 mp (care nu a fost anterior dezmebrata in 2 loturi) atunci este un attfel de a spune ca vand/donez cota de 1/2 din dreptul de proprietate asupra gradinii in suprafata totala de 10.000 mp. Ceea ce inseamna ca nu stiu exact unde sunt situati cei 5000 mp - la Nord, la Sud... la stanga, la drepata ori in mijlocul gradinii ca gaina-n gramada. (cumparatorul are 1/2 din ...fiecare bolovan / particula a gradinii in suprafata de 10.000). Si aceasta situatie dureaza pana la partaj.

Puteti primi un sfat adecvat doar acela care se poate lamuri asupra situatiei ca urmare a studiului inscrisurilor.
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2012
romascanu, moderator
La actul de donatie(anul1990) s-a atasat schita facuta de un inginer cu 5000mp donati cu vecinatatile si cu dimensiunile (lungime latime) .
La Partajul judiciar expertul de cadastru a tinut cont de acea schita mai ales ca imobilul a fost intabulat pana la Partaj (intabulare facuta pe numele cumparatorului surorei mele ,adica fiul sau )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate iulianbastan iulianbastan Salut! Am si eu o nelamurire si va implor sa ma ajutati. Bunicii mei (decedati ambii)au 3 copii: mama, o matusa si un frate. Ca avere a ramas un teren ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate teren Dima Mihaela Dima Mihaela Buna dimineata, Am urmatoarea problema : am discutat despre punerea mea ca fiica in posesie asupra unui teren. Problema este urmatoarea : pe Titlu de ... (vezi toată discuția)