avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Omor din culpa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Omor din culpa?

[ link extern ]

M-am plimbat zilele trecute printr-o zona plina de constructii noi care, in opinia mea, nu respectau o serie de norme de siguranta (printre altele constructia acoperisului care permite ca zapada si turturii acumulati sa cada in gol de la inaltimi de ca. 15-20 m) si ma intrebam daca avem nevoie de victime umane pentru a lua niste masuri sau a impiedica tipuri de constructii care pun in pericol vietile oamenilor. Pentru cazuri similare s-a retinut in jurisprudenta germana pe langa o raspundere civila delictuala, dupa imprejurari, si infractiunea de omor din culpa prin omisiune in sarcina persoanei (constructor, proprietar) care trebuia sa ia masurile de siguranta de natura sa previna astfel de evenimente, dar nu a facut-o. Sunt curios cum vor reactiona instantele romanesti.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:05, 27 Decembrie 2009
Buna ziua !
In cazul prezentat de dumneavoastra, daca o persoana este ucisa, tot omor din culpa este incadrarea juridica.
Cu stima !

Problema in cazul prezentat de catre dvs nu este incadrarea juridica a faptei, fiind evident vorba de omor din culpa! Problema este in sarcina cui se va retine aceasta fapta! Fiindca responsabil poate fi si administratorul imobilului , dupa cum poate fi si presedintele asociatiei de proprietari care trebuia sa ii atraga atentia administratorului sa inlature acei turturi imensi care atarnau de streasinile imobilului (blocului) respectiv!B-)
Da, sunt de cord cu cele de mai sus.
Respectiva fapta delictuala poate constitui infractiune.
In sarcina constructorului ar trebui sa se retina culpa . Fiind dat faptul ca vorbim despre niste constructii nefinalizate, ele nefiind preluate inca de catre proprietari , este vina exclusiva a constructorului , pentru ca nu protejeaza fatadele/streaseinile , astfel incat, exista , intrr-adevar un risc enorm de producere a unor accidente care sa se soldeze chiar cu decesul unor oameni nevinovati.
Cum vor reactiona instantele? probabil ca vor fi oarecum obligate sa rertina si infractiunea de omor din culpa , avand in vedere si jurisprudenta , cat mai ales prevederile C. penal .
In aceasta materie conteaza foarte mult si nerespectarea normelor tehnice de specialitate.
Obligatiile sunt prevazute de lege.

Alte discuții în legătură

Indepartarea zapezii de pe bloc aleodor27 aleodor27 Cui revine obligatia de a da jos zapada si sloiurile de gheata de pe acoperisul unui bloc- proprietarilor de la ultimul etaj sau asociatiei? Daca se poate sa ... (vezi toată discuția)
Raspundere penala pentru cazul in care o persoana este accidentata grav sau omorata de zapada sau turturi djvali djvali Buna ziua Locuiesc la bloc iar pe terasa blocului s-a construit mansarda. Una din fatadele acoperisului este orientat pe sud iar dupa ce zapada se depune ... (vezi toată discuția)
Zapada de pe balcon Cosmin 95 Cosmin 95 Asi vrea cineva sa imi rapunda la intrebare si sa ma invete ce trebe sa fac. Locuiesc la et 4 si in urma zapezi care sa depus pe acoperisu balconului a ... (vezi toată discuția)