avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 277 codul muncii - refuzul de a face plata pana la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

277 codul muncii - refuzul de a face plata pana la recurs = infractiune?

intrebare:
un angajat a castigat in instanta drepturi salariale, societatea nu a primit inca hotararea judecatoreasca astfel incat sa o poata contesta [urmand etapa recursului], iar angajatul solicita in baza articolului 277 codul muncii sa i se faca plata aferenta. Consider ca nu este si nu poate fi infractiune, atatta timp cat aceasta solutie, nu este una definitiva. Mai mult, care este modalitatea de comunicare catre angajator? este suficienta o recomandata?....eu n-as crede...
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:31, 3 Ianuarie 2010
hotararea unei instante civile in cazul unui litigiu de munca , pe fond , se pronunta in max. 2 zile , in sedinta publica , de la ultimul termen de infatisare ca reprezentand prima zi de judecare ( art. 134 c. pr.civ . ) si se comunica partilor in max 15 zile de la pronuntare potrivit legii 168/1999 art 79
cererea salariatului in vederea executarii dispozitivului hotararii se poate face si de catre salariat angajatorului , cu toate acestea insa , hotararea ar trebui investita cu formula executorie
1. Care este prevederea legala care dispune ca in cazul unui litigiu de munca , pe fond , hotararea se pronunta in maxim 2 zile , in sedinta publica , de la ultimul termen de infatisare ca reprezentand prima zi de judecare ???
Art.78 din Legea nr.168/1999 prevede ca, hotararile prin care se solutioneaza fondul cauzei se pronunta in ziua in care au luat sfarsit dezbaterile. Iar in situatii deosebite pronuntarea poate fi amanata cel mult doua zile.

2. Prima zi de judecare nu exista mentionata in art.134 C.proc.civ. .... nu mai confundati termenii procedurali ... prima zi de infatisare nu poate fi aceeasi (intotdeauna) cu primul termen de judecata.

3. Hotararile executorii de drept nu se mai investesc cu formula executorie ...
ctynn a scris:
hotararea unei instante civile in cazul unui litigiu de munca , pe fond , se pronunta in max. 2 zile , in sedinta publica , de la ultimul termen de infatisare ca reprezentand prima zi de judecare ( art. 134 c. pr.civ . ) (...)

Nu exista nici "ultimul termen de infatisare", nici "prima zi de judecare", cel putin nu printre termenii de specialitate uzitati.
Potrivit art. 134 Cod procedura civila, prima zi de infatisare este socotita aceea in care partile, legal citate, pot pune concluzii.

ctynn a scris:
cererea salariatului in vederea executarii dispozitivului hotararii se poate face si de catre salariat angajatorului , cu toate acestea insa , hotararea ar trebui investita cu formula executorie.

De la intrarea in vigoare a Legii nr. 459/2006, in Codul de procedura civila a fost introdus art. 374 ind 1, articol care are urmatorul continut: "Inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie."
Hotararile judecatoresti pronuntate in litigii de munca sunt executorii de drept, potrivit art. 278 pct. 1 Cod procedura civila.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare decizie de concediere si reintegrare in munca + plata drepturilor gabighe38 gabighe38 In urma contestarii deciziei de concediere, Tribunalul emite sentinta de anulare a deciziei, si in acelasi timp de reintegrare in munca si plata tututor ... (vezi toată discuția)
Modificare in parte a sentintei in recurs! florinsadova florinsadova Am castigat procesul intr-un litigiu de munca pe fond .Atat eu cat si angajatorul am facut recurs.A fost admis recursul meu privitor la cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)
Rugaminte!!!!! - sentinta definitiva in recurs luminita monica luminita monica In urma cu un an am fost actionata in instanta de catre firma la care am lucrat pe raspundere patrimoniala.Am pierdut procesul in mai anul curent, pe sentinta ... (vezi toată discuția)