avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 277 codul muncii - refuzul de a face plata pana la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

277 codul muncii - refuzul de a face plata pana la recurs = infractiune?

intrebare:
un angajat a castigat in instanta drepturi salariale, societatea nu a primit inca hotararea judecatoreasca astfel incat sa o poata contesta [urmand etapa recursului], iar angajatul solicita in baza articolului 277 codul muncii sa i se faca plata aferenta. Consider ca nu este si nu poate fi infractiune, atatta timp cat aceasta solutie, nu este una definitiva. Mai mult, care este modalitatea de comunicare catre angajator? este suficienta o recomandata?....eu n-as crede...
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:31, 3 Ianuarie 2010
O cerere la care atasati copie dupa hotararea judecatoreasca definitiva pe care o trimiteti cu confirmare de primire si valoare declarata.

Art. 277. - Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
1. Iata ce scrie Codul muncii:
Art. 289. - Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept.
2. Asadar hotararile trebuie executate chiar daca nu sunt definitive.
Nu este considerata infractiune daca nu face plata pana la recurs ... hotararea instantei de fond poate fi pusa in executare, insa daca in recurs angajatorul va castiga atunci va avea loc intoarcerea executarii silite.
Daca se declara recurs, atunci exista posibilitatea de a se solicita suspendarea executarii silite.
Angajatorul nu poate motiva ca nu a fost informat cu privire la sentinta data in prima instanta,intrucat aceasta este comunicata oficial de catre Tribunalul Muncii (acolo unde a fost procesul civil).
Hotararea instantei este trimisa ambelor parti din proces.
Pentru mai multa "siguranta" angajatul care a castigat in prima instanta ,trebuie sa legalizeze si sa investeasca sentinta definitiva si sa apeleze la un executor judecatoresc.
Executorul judecatoresc va aplica toate procedurile legale pentru a pune in executare sentinta definitiva .
Onorariul executorului judecatoresc este cel minim doar pentru necesitatea acoperirii primelor proceduri -restul il va recupera de la debitor-.
Daca angajatul a avut castig de cauza in prima instanta ,sansele ca sa se schimbe sentinta din prima instanta sunt minime in privinta angajatorului.

Executorul judecatoresc are toate drepturile instituite de lege pentru a pune in executare o sentinta definitiva privind dreptul muncii.

Conform art.277 -Codul Muncii ,angajatorul care nu respecta hotararea judecatoreasca -in termen de 15 zile de la comunicare,va raspunde penal -.

Trebuie sa existe dovada comunicarii de catre instanta de judecata a hotararii respective ...
Art.277 C.mun. are un alt continut expus mai sus de catre Angel 2007 :)

Alte discuții în legătură

Anulare decizie de concediere si reintegrare in munca + plata drepturilor gabighe38 gabighe38 In urma contestarii deciziei de concediere, Tribunalul emite sentinta de anulare a deciziei, si in acelasi timp de reintegrare in munca si plata tututor ... (vezi toată discuția)
Modificare in parte a sentintei in recurs! florinsadova florinsadova Am castigat procesul intr-un litigiu de munca pe fond .Atat eu cat si angajatorul am facut recurs.A fost admis recursul meu privitor la cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)
Rugaminte!!!!! - sentinta definitiva in recurs luminita monica luminita monica In urma cu un an am fost actionata in instanta de catre firma la care am lucrat pe raspundere patrimoniala.Am pierdut procesul in mai anul curent, pe sentinta ... (vezi toată discuția)