avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua. Eu sunt CCC, copilul face 2 ani pe 9 iulie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua. Eu sunt CCC, copilul face 2 ani pe 9 iulie 2021.As ...

Buna ziua. Eu sunt CCC, copilul face 2 ani pe 9 iulie 2021.As vrea sa ma întorc la serviciu mai devreme, tatăl nu isi ia luna lui.Vreau sa stiu cand ar trebui sa incep serviciul, în condițiile în care tatăl nu isi ia luna.Si inca o intrebare...
Cand eu am intrat in concediu a fost angajată o altă persoană in locul meu. Pe mine ma intereseaza daca ei nu vor sa ma primească, ce drepturi am eu? Beneficiez de șomaj? Va multumesc pt răspunsuri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 6 Ianuarie 2021
1. Revenirea se poate face astfel:

- fie reveniti inainte de 09 mai 2021 ... aici se tine cont de luna tatalui ... in aceasta situatie , o luna nu se va primi stimulent de insertie

- fie reveniti inainte de 09 aprilie 2021 ... aici nu se tine cont de luna tatalui

In ambele situatii, salariata/salariatul are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.

2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost in concediu de creștere copil timp pe 1 an si 11 luni,in ... LauraGeorgi LauraGeorgi Am fost in concediu de creștere copil timp pe 1 an si 11 luni,in luna Octombrie ar trebui sa ma întorc la serviciu,as vrea sa știu dacă ma întorc pe ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic Iri Ir Iri Ir Buna ziua. Vreau sa ma intorc la serviciu, dar postul meu de munca s-a desfiintat. Atributiile postului sunt acum externalizate. Mai sunt obligati sa ma tin in ... (vezi toată discuția)
Concediere la intoarcere din concediu crestere copil Andrea2020 Andrea2020 Buna ziua, Astazi am aflat de la seful meu ca nu vrea sa ma mai primesca inapoi la serviciu dupa terminarea concediului de crestere copil(luna viitoare) pe ... (vezi toată discuția)